Declarație riscantă a unui parlamentar maghiar: ”Este clar că riscurile amenințării teroriste au crescut”

Publicat: 15 10. 2015, 09:19

Comisia a audiat informări de la „organizații profesionale” cu privire la situația migrației.

Kosa a declarat că, în total, 373.000 de migranți ilegali au pătruns anul acesta pe teritoriul Ungariei. El a spus că 7.00-9.000 de migranți traversează ilegal frontiera ungară zilnic și a apreciat că numărul migranților „care traversează Ungaria” ar putea depăși 600.000 până la sfârșitul anului, dacă Guvernul nu ridică garduri la frontiera cu Croația.

Alte 27 de milioane de persoane ar putea să fie în drum către Europa, a spus Kosa, citând „date internaționale”. Este vorba despre persoane care trăiesc în prezent în tabere de refugiați sau care sunt „refugiați interni”, a spus el.

Dintre cei 373.000 de migranți, Kosa a precizat că 203.000 au sosit în Ungaria prin Serbia, iar dintre aceștia 700 au fost inculpați pentru că au avariat gardul de la frontieră. În opinia sa, acest lucru arată că gardul îi direcționează pe migranți către porțiuni de frontieră care nu sunt „sigilate” și a pledat pentru astuparea „găurilor” din gardul de la frontiera cu Croația. El a avertizat că autoritățile croate au anunțat că au înregistrat migranți care au plecat către Ungaria.

Oficiali de la Forța Antiteroristă (TEK) „au spus clar” că amenințarea terorismului este în ascensiune în Ungaria, a declarat Kosa.

El a apreciat că, în timp ce anul trecut Biroul pentru migrare a fost capabil să țină pasul cu valul de migranți și să înregistreze 99,9% dintre cei care au intrat în țară, „doar” 178.000 de „imigranți ilegali” dintre cei 373.000 de anul acesta au fost înregistrați. Restul fie au refuzat să coopereze cu autoritățile ungare, fie autoritățile croate au anunțat că i-au înregistrat ele, a adăugat el.

Potrivit oficialului, autoritățile ungare și europene au arătat că unele dintre informațiile înregistrate despre migranți, ca de exemplu numele sau scopul sosirii, au fost „inexacte”.

El a subliniat, răspunzând unei întrebări, că țările membre ale Grupului Vișegrad (V4) vor acționa împreună pentru a proteja frontiera Schengen. El a insistat că este „treaba” poliției să patruleze la frontiere.

Răspunzând altei întrebări, Kona a precizat totuși că militarii care sosesc din Cehia vor participa la „exerciții militare”.

Atribuțiile TEK nu vor fi extinse, a mai anunțat președintele comisiei parlamentare răspunzând altei întrebări. El a adăugat însă că „atribuțiile (TEK) ar putea fi amendate”, fără să ofere alte precizări.

Socialistul Tamas Harangozo a apreciat, la rândul său, că „este clar” că riscurile la adresa securității „ori chiar riscurile amenințării teroriste” au crescut „odată cu creșterea numărului de persoane care trec prin Ungaria”. El a precizat că autoritățile ungare sunt cele care au arătat că amenințarea directă a terorismului a crescut.

„Nimeni nu are nicio idee cine trece prin Ungaria”, a apreciat Harangozo, apreciind că autoritățile ungare sunt „incapabile” să treacă migranții prin verificări medicale sau de securitate.

Agnes Vadai (independentă) a declarat că autoritățile au prezentat informări, în Comisie, prin care s-au contrazis unele pe altele cu privire la amenințarea teroristă.

Adevăratul risc la adresa securității naționale ungare constă în faptul că „există mase de oameni care sosesc în Ungaria despre care nimeni nu știe nimic”, a apreciat ea și a acuzat că statul este cel care le transportă dintr-o parte a frontierei la alta.

Ea a îndemnat la întocmirea unui plan de acțiune în vederea verificării migranților.