Prima pagină » Știri externe » Demisie-bombă în Guvernul de la Chișinău. A renunțat la funcție din cauza unor interceptări telefonice apărute în presă

Demisie-bombă în Guvernul de la Chișinău. A renunțat la funcție din cauza unor interceptări telefonice apărute în presă

Demisie-bombă în Guvernul de la Chișinău. A renunțat la funcție din cauza unor interceptări telefonice apărute în presă
Detalii pe Gândul.

„Am acceptat demnitatea de ministru al Justiției pentru a promova reforme pe domeniul justiției, fiind conștient de complexitatea și dificultatea acestora. Nu mi-am propus nici pentru o clipă să mă implic în activități politice, cu atât mai mult n-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni țintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și de motive lipsite de pertinență, orice inițiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general. În acest context, am ajuns la concluzia ca cea mai potrivită soluție în situația creată este să-mi prezint în zilele ce urmează, demisia din funcția de ministru al Justiției, astfel încheindu-mi cariera publică”, a transmis Alexandru Tănase prin intermediul contului de Facebook.

Alexandru Tănase renunță la funcția de ministru al Justiției la două luni după ce a fost instalat. Tănase a depus jurământul de învestire la 10 martie 2018, succedându-l pe Vladimir Cebotari.

Recent, presa de la Chișinău a publicat o presupusă interceptare telefonică a unei discuții din anul 2015 între Alexandru Tănase, pe atunci președintele Curții Constituționale, și fostul deputat și bancher Veaceslav Platon. Pe un ton prietenesc, în limba rusă, cei doi au vorbit despre anumite hotărâri ale Curții Constituționale legate de sistemul bancar și noile legi care oferă mai multă imunitate Băncii Naționale.

În cadrul convorbirii telefonice, Platon i-a spus lui Tănase că fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei a participat la frauda de un miliard de dolari din băncile moldovenești.

Alexandru Tănase a declarat că nu poate fi sigur asupra autenticității acestei înregistrări, întrucât „discuția a avut loc cu mai mulți ani în urmă și nu i-am dat mare importanță și partea ce mă privește, nu scoate în evidență nimic interesant”.

În 2014, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard de dolari, reprezentând 15% din PIB-ul țării. Banii au dispărut înainte de alegerile parlamentare, iar cei care au primit fondurile nu au fost identificați. Președintele Igor Dodon a anunțat că fondurile au ajuns în conturile unor firme offshore.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, pentru deturnare de fonduri și spălare de bani în dosarul privind frauda de la Banca de Economii, instituție care a falimentat ulterior.

Citește și