Prima pagină » Știri externe » Democrații iau cu asalt Curtea Supremă! Templul justiției din America, sub presiunea aripii progresiste din jurul președintelui Biden

Democrații iau cu asalt Curtea Supremă! Templul justiției din America, sub presiunea aripii progresiste din jurul președintelui Biden

Democrații iau cu asalt Curtea Supremă! Templul justiției din America, sub presiunea aripii progresiste din jurul președintelui Biden

Democrații iau cu asalt Curtea Supremă, al cărei control total este revendicat la nici jumătate de an de când Joe Biden a ajuns la Casa Albă. Templul justiției din America este acum sub presiunea aripii progresiste din jurul președintelui, comentează AFP. Din acest motiv, tensiunile în sânul Partidului Democrat sunt tot mai ridicate.

Joi, 15 aprilie, mai mulţi parlamentari progresişti s-au adunat pe treptele Curții Supreme. Ei au prezentat un proiect de lege referitor la creşterea numărului de judecători. Propunerea este puternic criticată de republicani și nici măcar șefa democrată a Congresului SUA, Nancy Pelosi, nu o sprijină!

Curtea Supremă, dominată de judecători conservatori

Dominată de judecători conservatori, Curtea Supremă din Statele Unite are nouă magistraţi numiţi pe viaţă. Ei sunt desemnați de președintele Americii și trebuie confirmați de Senat. În prezent, are şase judecători conservatori, dintre care trei au fost numiţi de fostul preşedinte, republicanul Donald Trump. Proiectul de lege (Judiciary Act of 2021) prevede adăugarea a patru locuri la Curte, de la 9 la 13 judecători.

  • Curtea Supremă decide în privința multor aspecte ale societăţii americane, cum ar fi accesul la avort sau drepturile minorităţilor sexuale.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a înființat o comisie pentru reforma templului dreptului american. Însă, după cum se vede, aripa progresistă a Partidului Democrat nu vrea să aştepte şi caută să se facă auzită.

Senatorul Ed Markey: „Curtea Supremă a Statelor Unite nu mai funcţionează”

„Nu avem nevoie de o comisie care să ne spună că trebuie să restabilim echilibrul Curţii. A mări numărul de judecători înseamnă să ne salvăm democraţia”, a lansat atacul Mondaire Jones, un membru progresist din Camera Reprezentanţilor. „Curtea Supremă a Statelor Unite nu mai funcţionează”, l-a completat și senatorul Ed Markey, venit alături de mai mulți colegi democrați la o conferinţă de presă susţinută în faţa clădirii Înaltei Curţi.

„Nimeni nu poate spune că o super-majoritate de şase judecători ultraconservatori republicani dă o Curte echilibrată”, a clamat Christopher Kang, responsabil al ONG-ului Demand Justice, o organizaţie care pledează pentru reforma Curţii Supreme.

Nancy Pelosi, împotriva modificărilor aduse Curții Supreme

Democraţii controlează majoritatea în Camera Reprezentanților şi Senat. Însă, chiar și așa, marja lor este prea restrânsă pentru a nu băga în seamă opoziţia acerbă a republicanilor. Asta, cu atât mai mult cu cât chiar şi printre democraţi sunt unii care consideră că trebuie aşteptate concluziile comisiei înființate de președinte. Este vorba mai ales de șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Ea a afirmat că nu sprijină proiectul de lege al modificărilor aduse Curții Supreme şi a avertizat că nici măcar nu-l va supune votului!

Președintele Joe Biden a semnat la 9 aprilie un decret prin care se înființează o comisie de experţi democraţi şi republicani, însărcinată să analizeze cele mai sensibile aspecte ale unei posibile reforme a Curţii Supreme. Printre altele, sunt avute în vedere durata mandatului membrilor Înalte Curți, numărul de judecători, modul în care instituţia selectează cazurile asupra cărora se pronunţă, regulile şi practicile sale. Comisia are şase luni pentru a-şi prezenta concluziile şi propunerile.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și