Democrații îi dau dreptate lui Trump. SUA mențin atitudinea „fermă” și „agresivă” față de China!
Statele Unite ale Americii au decis să mențină atitudinea „fermă” și „agresivă” față de China, deși pe vremea fostului președinele Donald Trump politicienii democrați din tabăra lui Joe Biden criticau o asemenea abordare. Acum, noua şefă a Departamentului Comerţului, Gina Raimondo, şi-a făcut cunoscută intenţia de a continua politica începută de predecesorul ei.
La audierea în Senat, în vederea confirmării sale, Gina Raimondo a condamnat practicile comerciale neloiale ale Chinei, afirmând că va rămâne fermă și chiar agresivă în această relație.
Practicile neloiale ale Chinei, atacate și de democrații lui Biden
Gina Raimondo, prima femeie guvernator al statului Rhode Island, a declarat că „China a avut în mod evident un comportament anticoncurenţial”, citând dumpingul din sectorul oţelului şi aluminiului, „care a adus prejudicii muncitorilor americani”. „În consecinţă, dacă sunt confirmată, prevăd că voi fi foarte agresivă, că îi voi ajuta pe americani să lupte împotriva practicilor neloiale ale Chinei”, a adăugat ea.
În timp ce numeroşi congresmeni republicani au semnalat că unele companii chineze reprezintă un risc pentru securitatea naţională, Gina Raimondo nu s-a angajat, totuşi, să menţină gigantul Huawei pe lista neagră a SUA. Ea a promis că va utiliza puterile Departamentului Comerţului „pentru a-i proteja pe americani şi reţeaua noastră împotriva interferenţelor chineze”, adăugând: „Fie Huawei, ZTE sau orice altă companie”.
Trump a impus sancțiuni nemaiîntâlnite Chinei
Sub administraţia Trump, Departamentul Comerţului şi-a folosit pe scară largă prerogativele pentru a lupta împotriva companiilor tehnologice chineze, suspectate de spionaj industrial ori de compromiterea securităţii naţionale a SUA. Astfel, a fost extinsă lista companiilor care nu pot face tranzacţii cu firme americane fără o licenţă prealabilă. Zeci de companii au fost adăugate pe lista Departamentului Comerţului, inclusiv giganţi din telecomunicaţii ca Huawei şi ZTE.
În decembrie, cu câteva săptămâni înainte de plecarea sa, administraţia Trump a adăugat principalul fabricant chinez de cipuri, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), limitând accesul companiei la tehnologiile americane de ultimă generaţie din cauza presupuselor sale legături cu armata chineză.