Prima pagină » Știri externe » Departamentul de Stat al SUA, îngrijorat de raportul CSAT privind implicarea Rusiei pentru a influența procesul electoral din România

Departamentul de Stat al SUA, îngrijorat de raportul CSAT privind implicarea Rusiei pentru a influența procesul electoral din România

Departamentul de Stat al SUA, îngrijorat de raportul CSAT privind implicarea Rusiei pentru a influența procesul electoral din România

Departamentul de Stat al SUA, condus de secretarul de Stat Antony Blinken, a emis un comunicat prin care își exprimă îngrijorarea privind situația din România după ce candidatul suveranist Călin Georgescu, acuzat pentru legături cu Rusia și simpatii legionare,  a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. 

Acesta susține că urmărește îndeaproape alegerile prezidențiale din țară și a asigurat că Statele Unite nu vor interfera în procesul electoral. Anterior, tabăra republicană a președintelui ales Donald Trump a negat că Robert F. Kennedy jr.., propus la conducerea Departamentului de Sănătate, va veni în România să-i acorde susținere candidatului Călin Georgescu.

Departamentul susține că este la curent cu raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice menite să influențeze integritatea procesului electoral din România.

„Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român pe cine alege, iar Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces.Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”.

Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat NATO și membru al Uniunii Europene. Departamentul de Stat al SUA  transmite că are în vedere eliminarea vizelor după progresele realizate prin parteneriatul strategic.

„Progresele cu greu câștigate de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi date înapoi de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România. Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și în parteneriatul nostru economic și am luat măsuri în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, și-a exprimat la rândul său îngrijorarea pe X.

Statele Unite sunt îngrijorate de dovezile care sugerează că interferența străină a influențat corectitudinea procesului electoral al României. Liderii și viitorul României țin de alegerea românilor, să decidă fără manipularea externă menită să le afecteze procesul democratic.

 


Sursa Foto: Profimedia/Shutterstock

Citește și: Adrian-Toni Neacșu, despre desecretizarea documentelor: „Candidatura domnului Georgescu nu poate fi OPRITĂ”

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele