Alejandro Mayorkas, secretar al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, consideră că relația „de adversitate” a Europei cu companiile de tehnologie împiedică o abordare globală a reglementării, care ar putea duce la vulnerabilități de securitate.
Alejandro Mayorkas a declarat că SUA și Europa nu se află pe o „bază solidă” din cauza unei abordări diferite în materie de reglementare, conform Financial Times. El a subliniat nevoia de „armonizare peste Atlantic”, exprimându-și îngrijorarea că relațiile dintre guverne și industria tehnologică sunt „mai adversariale” în Europa decât în SUA.
„Guvernarea ne-coordonata a unui singur domeniu creează potențialul pentru dezordine, iar dezordinea creează o vulnerabilitate din perspectiva siguranței și securității”, a declarat Mayorkas, adăugând că și companiile au, de asemenea, dificultăți în a se descurca cu reglementări diferitele în jurisdicții diferite.
Avertismentul lui Mayorkas vine după ce Uniunea Europeană a introdus în acest an Legea privind Inteligența Artificială, considerată cea mai strictă din lume pentru reglementarea acestei noi tehnologii. Legea introduce restricții privind sistemele IA cu „risc ridicat” și norme menite să creeze mai multă transparență cu privire la modul în care grupurile IA utilizează datele.
Guvernul britanic intenționează, de asemenea, să introducă o lege care să oblige companiile de inteligență artificială să ofere acces la modelele lor pentru evaluarea siguranței.
În SUA, președintele-ales Donald Trump a promis să anuleze ordinul executiv al predecesorului său, Joe Biden, privind inteligența artificială, care înființa un institut de siguranță pentru a efectua teste voluntare pe modele.
Mayorkas a declarat că nu știe dacă institutul de siguranță din SUA „va continua” sub noua Administrație, dar a avertizat că legile prescriptive ar putea „sufoca și afecta poziția de lider a SUA” în acest sector în evoluție rapidă.
Comentariile lui Mayorkas evidențiază fracturile dintre abordările europene și americane privind supravegherea IA, în timp ce factorii de decizie politică încearcă să echilibreze inovarea cu preocupările legate de siguranță.
Aflat la final de mandat, Mayorkas ar urma să fie înlocuit de Kristi Noem, guvernatorul din Dakota de Sud, aleasă de Donald Trump pentru a conduce Departamentul.
n septembrie, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, și-a folosit dreptul de veto pentru a opri un proiect de lege privind siguranța IA, care ar fi reglementat tehnologia pe teritoriul statului, invocând astfel de preocupări.
Abordarea Administrației Biden cu privire la reglementarea IA a fost acuzată atât că a fost prea dură, cât și că nu a mers suficient de departe.
Mayorkas a declarat:
„Mă îngrijorează graba de a legifera în detrimentul inovației și inventivității, deoarece Dumnezeu știe că aparatul nostru de reglementare și aparatul nostru legislativ nu sunt flexibile”.
El a apărat preferința Departamentului său pentru reguli „descriptive” mai degrabă decât „prescriptive”:
„Structura obligatorie este periculoasă într-o lume care evoluează rapid”.
Departamentul pentru Securitate Internă a încorporat în mod activ IA în operațiunile sale, cu scopul de a demonstra că agențiile guvernamentale pot implementa noi tehnologii, asigurând în același timp o desfășurare sigură și securizată.
Departamentul a implementat modele generative de inteligență artificială pentru a instrui ofițerii pentru refugiați și pentru a simula interviuri. Săptămâna aceasta, a lansat un chatbot intern AI alimentat de OpenAI prin intermediul platformei de cloud computing Azure a Microsoft.
În timpul mandatului său, Mayorkas a elaborat un cadru pentru implementarea sigură și securizată a IA în infrastructurile critice, făcând recomandări pentru furnizorii de cloud și calculatoare, dezvoltatorii de IA, proprietarii și operatorii de infrastructură cu privire la abordarea riscurilor. Acesta a inclus paza securității fizice a centrelor de date, alimentarea sistemelor de inteligență artificială și monitorizarea activității, evaluarea modelelor pentru riscuri, prejudecăți și vulnerabilități și protejarea datelor consumatorilor.
„Trebuie să colaborăm bine cu sectorul privat”, a adăugat el. „Acesta este un participant cheie în infrastructura critică a națiunii noastre. Cea mai mare parte a acesteia este de fapt deținută și exploatată de sectorul privat. Trebuie să implementăm un model de parteneriat și nu unul bazat pe adversitate sau tensiune.”
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: