Depozit radioactiv în Ucraina. La ce distanță de România vor fi strânse deșeurile nucleare
Zona puternic contaminată aflată pe o rază de zece kilometri în jurul fostei centrale atomoelectrice de la Cernobîl va fi folosită pentru stocarea deșeurilor radioactive, a declarat Vitali Petruk șeful Agenției de Stat a Ucrainei pentru gestionarea Zonei de Excludere din jurul Cernobîlului, într-un interviu acordat agenției japoneze Kyodo.
„În următorii 500 de ani oamenii nu vor putea trăi pe terenul acesta atât de contaminat, așadar intenționăm să-l transformăm într-un complex industrial”, a declarat oficialul ucrainian. Această zonă se va întinde în total pe o rază de 30 de kilometri în jurul fostei centrale atomice distrusă de explozia din anul 1986.
Complexul industrial ce urmază să fie dezvolatat acolo cu fonduri europene va asigura depozitarea deșeurilor radioactive provenite din industie, construcții dar și de la alte centrele atomice ucrainiene. Totodată șeful Agenției de stat a Ucrainei pentru gestionarea Zonei de Excludere din jurul Cernobîlului a mai adugat că se va încerca și ampalsarea de panouri solare pe terenul zonei.
Oficialitățile ucrainiene mențin planurile de construire a unui nou sarcofag de beton care să acopere reactorul care a explodat ăn 1986, dar analizează și posibilitatea demolarii acestei instalații.
Petruk a afirmat că din curiozitate tot mai mulți turiști străini să viziteze zona. Din cele 17 mii de persoane care eu trecut pe la Cernobîl în 2015 peste 70% sunt straini. Mulți dintre ei nu respectă însă procedurile de securitate a precizat oficialul ucrainian. Exista astfel riscul ca aceștia să se întoarcă în țările lor cu material radioactiv pe corp sau pe haine, aavertizat șeful Agenției de Stat a Ucrainei pentru gestionarea Zonei de Excludere din jurul Cernobîlului.
Vitali Petruk a mai precizat că foarte pușini oameni sunt dipuși să locuiască în apropierea foste centrale nucleare așa ca zona de protecție nu va fi redusă