Deputat german: SUA vor menținerea tensiunilor cu Rusia și au „vasali docili” precum România
Statele Unite încearcă să creeze impresia unei amenințări din partea Rusiei pentru suplimentarea prezenței militare în Europa de Est și pentru menținerea tensiunilor, iar în acest sens au nevoie de „vasali docili” precum România și alte țări, acuză un deputat german într-un interviu acordat agenției Sputnik.
Statele Unite încearcă să creeze impresia unei „amenințări” din partea Rusiei pentru a putea suplimenta prezența militară în Europa, acuză Alexander Neu, un deputat german de extremă-stânga, într-un interviu acordat agenției ruse Sputnik, atribuind Washingtonului practici specifice Războiului Rece.
„Ținând cont de informațiile publicate în presă, o suplimentare a efectivelor americane în Europa este prevăzută în anul 2017. Dacă Rusia ar fi cu adevărat atât de agresivă, mă întreb de ce Statele Unite adoptă atât de târziu astfel de acțiuni. În cazul în care imensa amenințare reprezentată de Rusia există real, așa cum încearcă Statele Unite să ne convingă, suplimentarea trupelor ar trebui să aibă loc mult mai devreme. Această contradicție arată că nu este vorba de o amenințare a Rusiei, ci că Statele Unite încearcă să creeze o amenințare imaginară și să consolideze rusofobia în Europa”, afirmă Alexander Neu, membru al formațiunii de extremă-stânga Die Linke și membru al Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german.
„Poziția Pentagonului privind necesitatea suplimentării efectivelor în Europa de Est din cauza comportamentului agresiv al Rusiei reamintește de perioada Războiului Rece”, a adăugat parlamentarul german.
„Este evident că Statele Unite încearcă să mențină tensiunile în Europa Centrală și de Est. Am impresia că încearcă să țină Rusia la distanță pentru că această țară nu vrea să accepte viziunea lumii occidentale. De asemenea, SUA încearcă să mențină Rusia în stare de conflict permanent, la un nivel cu puțin sub cel al războiului. În acest scop, sunt necesari vasali docili. Și ei există. În cazul Poloniei și țărilor baltice, acest lucru se poate înțelege prin prisma istoriei care a lăsat urme. Dar acest lucru nu are legătură cu situația din prezent. Iar acest lucru este cu atât mai adevărat în privința României și Bulgariei. Această situație arată că țările sunt folosite ca instrumente. (…). Reacția tuturor celor care, în afară de ruși, suferă consecințele acestei politici – mă refer la contribuabilii polonezi, bulgari și româani – va fi adecvată”, a concluzionat Alexander Neu.
Alianța Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forță care să poată apăra țările baltice în caz de război, a afirmat zilele trecute generalul american Philip Breedlove, comandantul în exercițiu al forțelor NATO din Europa, în ceea ce este un avertisment adresat Rusiei. În acest context, Statele Unite au anunțat că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, cel mai probabil inclusiv în România, începând din anul 2017, pentru garantarea securității pe fondul acțiunilor Rusiei. „În cadrul angajamentului Statelor Unite de intensificare a securității și de creștere a capacității de disuasiune, Comandamentul armatei americane în Europa va iniția în februarie 2017 rotații constante de trupe”, a informat Pentagonul.
Decizia suplimentării capabilităților militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanții de securitate aliaților NATO în contextul activităților militare ale Rusiei.