Prima pagină » Știri externe » Deputat împușcat MORTAL de un coleg în Parlamentul din Abhazia, în timpul dezbaterilor privind interzicerea mineritului de criptomonede

Deputat împușcat MORTAL de un coleg în Parlamentul din Abhazia, în timpul dezbaterilor privind interzicerea mineritului de criptomonede

Deputat împușcat MORTAL de un coleg în Parlamentul din Abhazia, în timpul dezbaterilor privind interzicerea mineritului de criptomonede

Un deputat din Abhazia a fost împușcat mortal, în timpul dezbaterilor din clădirea Parlamentului, conform unui anunț al serviciului de presă al președinției regiunii.

Deputatul Vahtang Golandzia a murit din cauza rănilor suferite după ce a fost împușcat în clădirea Parlamentului din Suhumi, capitala regiunii separatiste, a declarat serviciul de presă al președintelui interimar, Badra Gunba, într-o postare pe Telegram. Un alt deputat, Kan Kvartchia, care a fost împușcat în braț, a fost spitalizat, conform Reuters.

Agenția de știri de stat Apsnypress a anunțat că Ministerul de Interne a identificat un alt deputat, Adgur Kharazia, ca fiind suspectul principal și că acesta a fugit de la locul faptei. Motivele lui Kharazia rămân neclare.

Disputa, pornită de la un proiect de interzicere a mineritului de criptomonede

Canalul de Telegram AMRA-life a relatat că Parlamentul Abhaziei discuta un proiect de lege pentru interzicerea mineritului de criptomonede, ceea ce a dus la o dispută între deputați, conform The Moscow Times.

Abhazia se confruntă în prezent cu o penurie de energie electrică, parțial din cauza consumului ridicat, și săptămâna aceasta a făcut apel la Moscova pentru a beneficia de energie electrică gratuită anul viitor.

O regiune de pe coasta Mării Negre, Abhazia s-a desprins de sub controlul Georgiei în urma unui război după prăbușirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990, în timpul căruia sute de mii de etnici georgieni au fugit din regiune.

Rusia sprijină de mult timp Abhazia și o altă regiune georgiană separatistă, Osetia de Sud, și le-a recunoscut ca fiind independente după ce Rusia a câștigat un război de cinci zile împotriva Georgiei în 2008.

Luna trecută, Abhazia s-a scufundat într-o criză după ce protestatarii au luat cu asalt Parlamentul în semn de opoziție față de un acord de investiții cu Rusia, forțându-l pe președintele regiunii, Aslan Bzhania, să demisioneze. Vicepreședintele Badra Gunba a devenit lider interimar.

Deputații au votat împotriva ratificării acordului cu Rusia la începutul acestei luni.

Liderii opoziției din Abhazia s-au opus acordului din cauza temerilor că acesta ar permite rușilor înstăriți să cumpere proprietăți, eliminând localnicii.

Moscova, care finanțează masiv bugetul Abhaziei, dorește ca investitorii ruși să poată dobândi drepturi de proprietate și să aibă dreptul de a dezvolta regiunea.

Criză energetică tot mai profundă, Poliția a lansat o campanie împotriva minerilor de criptomonede

În septembrie, regimul de la Moscova a suspendat ajutorul financiar acordat Abhaziei și a ordonat regiunii, care e lipsită de resurse financiare, să cumpere energie din Rusia la prețurile pieței. Rusia nu a comentat public afirmațiile Abhaziei potrivit cărora Moscova a reținut în mod unilateral fonduri în valoare de 1,8 miliarde de ruble (aproximativ 18 milioane de dolari).

În prezent, Abhazia a introdus un plan de întrerupere periodică a alimentării cu energie electrică, care este limitată la doar 2 ore și 48 de minute în timpul zilei. Electricitatea este repornită între orele 21.00 și 7.00.

În contextul în care regiunea se luptă cu o criză energetică tot mai profundă, Poliția din Abhazia a lansat o campanie împotriva minerilor de criptomonede, conform Cryptonews.

Serviciul de presă al Guvernului a raportat că Serviciul de Securitate de Stat din Abhazia „a confiscat” aproape 200 de dispozitive de minerit de criptomonede „în diferite părți ale republicii” în decurs de doar patru zile.

Cu toate acestea, represiunea pare să nu fi făcut mare lucru pentru a încetini eforturile minerilor de criptomonede.

Timur Dzhindzholiya, șeful furnizorului de energie de stat Chernomorenergo, a declarat că situația energetică este acum „critică” în republică.

El a spus că, în ciuda penele de curent continue și a creșterii costului importurilor de energie electrică din Rusia, „consumul nu scade”, iar acest lucru ar „indica faptul că exploatările miniere continuă să funcționeze” în Abhazia.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și