Deputații britanici au aprobat căsătoria între persoane de același sex în Anglia și Țara Galilor

Publicat: 17 07. 2013, 09:37
Actualizat: 17 07. 2013, 11:37

Deputații britanici au adoptat marți un proiect de lege care legalizează căsătoria între persoane de același sex în Anglia și Țara Galilor, deschizând calea primelor căsătorii de acest tip la jumătatea lui 2014, relatează AFP.

Camera Comunelor a decis, așa cum se aștepta, să nu respingă amendamente minore la un proiect de lege depus de Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului.

A fost vorba despre o simplă formalitate, deputații raliindu-se pe 21 mai -în a treia lectură- proiectului de lege, cu 366 de voturi pentru și 161 împotrivă.

Votul de marți a pus capăt unei veritabile „curse cu obstacole” în Parlament, în cursul căreia deputați conservatori s-au opus proiectului inițiat de Guvernul de coaliție între conservatori și liberal-democrați. Textul a trecut, de asemenea, de un amendament „de demolare” respins de Camera Lorzilor.

Pentru a avea forța unei legi, el urmează să fie aprobat de regina Elizabeth a II-a, „miercuri sau joi”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Culturii, care supervizează textul.

Însă este necesar încă un an pentru a fi pus în aplicare.

„Sperăm să vedem primele căsătorii între persoane de același sex la mijolocul lui 2014, deoarece sunt o serie de probleme de soluționat, ca de exemplu consecințele (legii) cu privire la pensii”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

O altă problemă ține de faptul că administrația britanică urmează să actualizeze sistemele informatice, cu scopul de a înregistra corect aceste căsătorii.

Aceste ajustări, denunțate de conservatori, care se opun căsătoriei între homosexuali, ar urma să coste aproximativ două milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro).

Însă aceste costuri urmează să fie larg compensate de suma de 14,4 milioane de lire sterline (16,8 milioane de euro), potrivit unor evaluări ale Guvernului, pe care o poate aduce căsătoria între persoane de același sex economiei britanice, sub formă de festivități, vânzare de prăjituri și nopți de cazare la hotel.

Încă de luni seara, validarea de către Camera Lorzilor a fost primită cu bucurie de către susținători ai căsătoriei între persoane de același sex, îmbrăcați în roz, în fața Parlamentului, care au apreciat că este vorba despre o etapă decisivă.

„Viața mea și a mulți altora va fi mai frumoasă începând de astăzi decât era ieri”, și-a exprimat satisfacția lordul laburist Waheed Alli, care și-a recunoscut orientarea sexuală.

Liderul liberal-democraților, vicepremierul Nick Clegg, le-a spus susținătorilor căsătoriei între persoane de același sex reuniți în fața Parlamentului luni că această lege va garanta că lesbienele, homosexualii și bisexualii se vor simți de-acum „recunoscuți și valorizați, ci nu excluși”.

Reforma prevede să permită cuplurilor de același sex să se căsătorească civil.

Ea este, totuși, simbolică, având în vedere că cuplurile homosexuale deja au aceleași drepturi parentale ca cele heterosexuale, și anume pot adopta, recurge la procreare asistată medical ori la o mamă purtătoare, cu condiția ca aceasta să nu fie plătită.

Homosexualii pot forma, încă din 2005, parteneriate civile.

Legea lasă diferitelor confesiuni posibilitatea de a oficia sau nu uniuni religioase între persoane de același sex, cu excepția Bisericii Anglicane, majoritare în țară, în cadrul căreia căsătoria între persoane de același sex va rămâne ilegală.

Arhiepiscopul din Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al celor aproximativ 80 de milioane de anglicani din întreaga lume, și-a exprimat în mai multe rânduri opoziția față de căsătoria între persoane de același sex.

Opozanții acestui tip de căsătorie refuză să își recunoască înfrângerea.

Coaliția pentru Căsătorie intenționează să își mobilizeze cei aproximativ 700.000 de susținători, pentru a-i imputa premierului David Cameron această lege în alegerile europene din 2014 și în alegerile legislative din 2015.

Legea vizează doar Anglia și Țara Galilor, celelalte regiuni ale Regantului Unit, Scoția și Irlanda de Nord, având propria legislație.

Guvernul scoțian a publicat propriul proiect de lege cu privire la acest subiect luna trecută, iar adunarea Irlandei de Nord a votat pentru blocarea unei măsuri similare.