Prima pagină » Știri externe » Der Spiegel: Cum se folosesc serviciile secrete chineze de partidele extremiste din Europa pentru a crea diviziuni în Occident

Der Spiegel: Cum se folosesc serviciile secrete chineze de partidele extremiste din Europa pentru a crea diviziuni în Occident

Der Spiegel: Cum se folosesc serviciile secrete chineze de partidele extremiste din Europa pentru a crea diviziuni în Occident

Discuții interne între agenți ai serviciilor secrete relevă modul în care serviciile de informații chineze se folosesc de partidele de extremă-dreapta din Europa pentru a genera diviziuni în Occident, informează publicația Der Spiegel, notând că printre persoanele suspectate de colaborare cu agențiile chineze figurează un parlamentar din cadrul partidului Alternativă pentru Germania (AfD).

Germania se lupta cu a doua etapă a restricțiilor din pandemie când Stefan Keuter, un membru al Bundestagului din cadrul partidului AfD, a depus o solicitare de interpelare adresată Guvernului federal. În primăvara anului 2021, oamenii vorbeau despre vaccinare, despre închiderea școlilor și despre limitarea contactelor interpersonale. Din cauza pandemiei, Germania era sub un control ferm.

Dar politicianul AfD era preocupat de altceva – un presupus val de refugiați din Hong Kong. În solicitarea adresată Guvernului de la Berlin, afirma că este posibil ca activiști violenți susținuți de organizații dubioase să forțeze intrarea în Germania.

Preocupările lui Keuter erau surprinzătoare. Începând din ianuarie 2016 până în aprilie 2021, fuseseră doar opt solicitări de azil din Hong Kong, dintre care patru au fost aprobate. Iar când în Germania a ajuns activistul pentru democrație Joshua Wong, acesta a oferit interviuri pe un ton pacifist și a discutat cu ministrul de Externe din acea perioadă, Heiko Maas, la un eveniment organizat în clădirea Reichstagului. Oare Keuter credea cu adevărat că semnala o problemă reală?

Interpelări parlamentare în numele unei puteri străine

Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în sutele de mesaje confidențiale obținute de publicația Der Spiegel. Acestea provin de la un agent al serviciilor secrete chineze care a comunicat cu unul dintre complicii și informatorii săi din Europa. Informațiile sugerează că nu Stefan Keuter a avut ideea interpelării Guvernului german, ci se presupune că acționa în numele unei puteri străine pentru care mișcarea pro-democrație din Hong Kong era o problemă urgentă – China.

”Anul trecut, am exercitat presiuni asupra Guvernului german pentru a demonstra violența acestora și obiectivele în materie de migrație”, scria agentul chinez, referindu-se la disidenți, într-unul dintre mesajele adresate complicelui din Europa, făcând referire și la solicitarea AfD.

Practic, angajatul Ministerului chinez pentru Siguranța Statului (MSS) se lăuda că a iritat Guvernul german prin solicitarea sa.

Conversațiile acoperă o perioadă de câțiva ani de interacțiuni între agentul chinez și un cunoscut politician din Belgia. Informațiile din perioada iunie 2019 – noiembrie 2022 furnizează o perspectivă unică asupra sferei obscure a celui mai important serviciu de informații din China și asupra operațiunilor acestuia în Europa. Discuțiile au fost colectate de o agenție de informații occidentală și sunt disponibile în publicația germană Der Spiegel, care le-a analizat împreună cu ziarul britanic Financial Times și cotidianul francez Le Monde.

În toate cazurile, este vorba despre politicieni de extremă-dreapta

Din conversații reiese clar că serviciile chineze încercau să manipuleze mediul informațional asociat vizitei cancelarului Olaf Scholz la președintele Chinei, Xi Jinping, în noiembrie 2022. I-au cerut complicelui european să ajute la compromiterea reputației unui savant german care critica în mod constant China. Au fost discutate apeluri din Congo prin intermediul Vaticanului de a organiza acțiuni de perturbare a activităților Parlamentului European.

În principal, informațiile relevă că Administrația Chinei consideră partidele de extremă-dreapta din Europa ca fiind o direcție de atingere a obiectivelor, astfel că a recrutat colaboratori la nivel individual. Ofițerul de informații și colegii săi vorbesc de mai multe ori despre ”reprezentanții noștri”, uneori referindu-se la persoane din Parlamentul European, iar alteori la persoane din Bundestag. Dar, de fiecare dată, sunt politicieni de extremă-dreapta.

Solicitările agentului Ministerului chinez al Securității sunt inconfundabile: ”Putem replica această acțiune aici, în Flandra, sau la nivel federal?”, îl întreba el pe politicianul belgian, referindu-se la interpelarea formulată de către deputatul AfD în Germania.

Interpelările sunt un instrument de exercitare a controlului parlamentar, fiind intrumente ale opoziției. Oare presupușii patrioți din AfD deschid drumul serviciilor secrete ale puterilor străine în Parlamentul german? Aceasta ar fi o formă de trădare, dar aceste conversații susțin suspiciunile, notează publicația Der Spiegel.

Serviciile de informații germane și internaționale au avertizat de câțiva ani că agenții secrete ostile se infiltrează în procesele democratice. Până acum, au devenit cunoscute în principal operațiunile ruse, cum a fost în 2019, când Der Spiegel a dezvăluit un raport al Moscovei. Documentul arăta că Markus Frohnmaier, un politician din cadrul AfD, era considerat a fi fost ”sub controlul absolut” al rușilor, ceea ce el a negat. Serviciile vizau deja politicieni de extremă-dreapta din Europa vulnerabili și înclinați să colaboreze.

Conversațiile agentului de informații chinez sugerează că Administrația Chinei a copiat strategia, bazându-se pe metodele și, uneori, pe contactele rușilor. Protagoniștii acestui caz din mediile obscure sunt un agent chinez care se prezintă drept Daniel Woo și informatorul său plătit, fostul parlamentar belgian Frank Creyelman, politician din Vlaams Belang (VB), un partid de extremă-dreapta din Belgia.

Misiuni plătite cu 6.000 de euro, uneori chiar cu 10.000 de euro

Publicația Der Spiegel și partenerii săi au examinat conținutul discuțiilor, au vorbit cu experți și reprezentanți ai serviciilor de securitate din mai multe țări și au avut discuții detaliate cu numeroasele persoane menționate în acestea. Rolul lui Woo și al agenției sale pot fi verificate în mod independent din mai multe surse, la fel și contactele în mediile AfD din Bundestag. Relația lui Woo cu politicianul belgian este cunoscută și în cercurile de securitate din mai multe țări.

Chinezii i-au dat în mod repetat ordine omologului său belgian prin mesaje: Creyelman trebuia să creeze un profil al președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a fost numit în 2019, și el belgian (”viziunile politice, personalitatea, hobby-uri și viziune asupra țării”). În altă situație, trebuia să împiedice sau să perturbe un eveniment pro-Taiwan în Parlamentul European.

Tonul discuțiilor este prietenos, uneori cordial. Între noile misiuni de spionaj se discută și subiecte precum vremea sau cursul pandemiei, dar discuțiile vizează adesea și banii. Oferta chineză este de rutină, iar ”misiunea este plătită”, scrie el, precizând că are „fonduri” pentru o nouă operațiune. Uneori suma este de 6.000 de euro, alteori ajunge la 10.000 de euro. Woo îl numește pe belgian „prietenul meu drag” și îi răspunde cu urări de sărbători.

”Fratele meu este prea moale, dar poate fi convins”

Cei doi vorbesc constant despre Germania: despre contactele din AfD, despre presa germană în care urmează să fie publicate articole și despre interpelarea AfD, care se dorește acum să servească drept model pentru o campanie similară în Belgia.

„Sigur”, scrie în grabă Frank Creyelman când a fost întrebat dacă ar putea repeta campania AfD în țara sa natală. ”O să vorbesc cu fratele meu despre asta duminică”.

Creyelman, în vârstă de 62 de ani, este un veteran al partidului separatist flamand de extremă-dreaptă Vlaams Belang (Interesele Flamande). Până în 2014 a fost membru al Parlamentului flamand, președinte temporar al Comisiei pentru Afaceri Externe. A fost și consilier local în orașul Mechelen din 1995 și călătorește frecvent în străinătate. Este bine conectat în sfera politică a dreptei europene. În toamna anului trecut, a fost anunțat ca invitat la un eveniment găzduit de fostul vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache, la Viena, alături de deputatul AfD Christina Baum.

Fratele lui Creyelman, Steven, în vârstă de 51 de ani, nu ar trebui să ajute doar cu solicitarea către Parlamentul belgian. În calitatea de parlamentar belgian, face parte din comisiile de apărare și sănătate, precum și dintr-o comisie responsabilă cu achizițiile militare. Frank îi promite în mod repetat clientului său chinez că îl va implica pe fratele său în preocupările chineze. Nu pare să aibă o părere prea bună despre el: „Fratele meu este de fapt prea moale, dar poate fi convins. Pur și simplu nu este suficient de activ”, îi scria el agentului chinez.

Ordinele lui Woo par a fi dintr-un manual al serviciilor secrete privind metode de influență; el îi explică în mod repetat contactului său belgian pe ce ar trebui să se concentreze, punctele dureroase ale Partidului Comunist (PC): în afară de Hong Kong, este vorba despre Tibet și Taiwan, despre minoritatea musulmană uigură și regiunea Xinjiang, dar și despre apropierea Europei de SUA, care trebuie problematizată și, dacă este posibil, perturbată. „Acestea sunt prioritățile noastre”, scrie Woo. Sau: „Până acum v-am cerut să obțineți informații, dar acum efectuăm și acțiuni precum interpelarea din Parlament”.

Misiunea distrugerii reputației unui cercetător

Uneori, activitățile devin personale și murdare. Creyelman ar trebui să contribuie la distrugerea reputației unui om de știință german. Persoana a fost invitată în Bundestag la începutul lunii decembrie 2023; a particpat la o conferință a Verzilor privind drepturile omului. Adrian Zenz a efectuat cercetări despre Tibet și despre acțiunile Partidului Comunist chinez de reprimare a minorităților etnice. Trăiește și lucrează în SUA din 2019. El a acuzat China de genocid demografic împotriva minorității musulmane uigure, spre exemplu, prin sterilizarea forțată.

”Am primit ordinul de a ataca reputația lui Adrian Zenz”, i-a scris agentul Woo contactului său din Belgia pe 15 ianuarie 2021.

Fragmente ale conversațiilor:

Woo: ”Principalul nostru obiectiv este să divizăm relația dintre Statele Unite și Europa. Orice generează ambiguități privind relația UE-China, iritând sau generând preocupări pentru SUA, este binevenit.

Avem un mandat de acțiuni: episcopii catolici ar trebui să își ridice vocile, inclusiv asupra următoarelor puncte: 1.) coronavirusul este inamicul global 2.) Nu politizați virusul. 3.) Apel pentru o luptă globală comună împotriva virusului. Cunoașteți vreun episcop care ar face așa ceva?”

Creyelman: ”Ok, voi arunca o privire”.

Woo: ”Este un proiect plătit”.

Serviciile secrete occidentale confirmă că au cunoștință de numele agentului chinez

Publicația Der Spiegel și partenerii săi au căutat indicii despre agentul chinez Daniel Woo. Patru agenții secrete occidentale au confirmat că au cunoștință despre acest nume, atribuindu-l Ministerului chinez al Securității (MSS), mai specific filialei din regiunea Zhejiang (ZSSD). Potrivit serviciilor secrete occidentale, adresa de email utilizată de Woo era deja cunoscută.

Tentative de recrutare în rândul oficialilor germani

Woo lucrează de ani de zile în domeniul serviciilor secrete; numele său a apărut în timpul unei operațiuni din Polonia în anul 2015. Se spune că el și colegii săi din ZSSD ar fi, de asemenea, în spatele încercărilor de a recruta funcționari publici germani, membri ai Parlamentului și angajați ai acestora prin intermediul rețelei profesionale LinkedIn.

Cu ani în urmă, unul dintre agenți i-a oferit unui membru al Bundestagului câteva zeci de mii de euro pentru un raport scris. Un angajat al Parlamentului ar fi călătorit deja în China și a primit 10.000 de euro înainte ca Oficiul german pentru Protecția Constituției (BfV) să împiedice alte activități.

Supremație în materie de operațiuni împotriva Europei

De ce își controlează China operațiunile de influență în Europa de aici și nu de la Beijing?

”O mare parte din angajații comunității de informații chineze se află în provincii”, explică Peter Mattis, directorul Fundației Jamestown, un institut fondat cu sprijinul Agenției Centrale de Informații (CIA). Mattis a lucrat el însuși pentru CIA. Este coautor al unei lucrări standard despre spionajul chinez.

Fiecare provincie are o anumită specialitate, precizează Mattis. Agenția ZSSD, din care face parte Woo, se axează pe Europa.

„Zhejiang nu are un monopol, dar are o predominanță atunci când vine vorba de operațiuni împotriva Europei”, confirmă Nigel Inkster, fost oficial de rang înalt în cadrul Serviciului britanic de Informații Externe (MI6).

Potrivit estimărilor serviciilor secrete occidentale, numai biroul regional din Zhejiang are 5.000 de angajați – mai mult decât Oficiul german pentru Protecția Constituției (BfV). Agențiile sunt supuse unui control ierarhic strict și concurează între ele pentru fonduri și misiuni.

Conform analizei Der Spiegel, Creyelman a introdus în schema de colaborare alți doi parlamentari ai grupului Vlaams Belang din Parlamentul belgian. În conversații apare și un nume care are o putere politică explozivă. ”Obișnuiam să vă cerem să recrutați surse precum Martin Selmayr”, a scris Woo în octombrie 2022.

Selmayr a deținut poziții puternice în cadrul conducerii UE: germanul a fost câțiva ani șef de cabinet al vicepreședintelui UE din acea perioadă, Viviane Reding, apoi șef de cabinet al președintelui Comisiei Europene de atunci, Jean-Claude Juncker. Scurt timp a fost secretar general. Creyelman a răspuns: “Martin a fost o țintă norocoasă”. Răspunsul lasă loc de interpretări. Oare Selmayr credea că a fost ofertat sau recrutat? Sau tentativa a eșuat? Acest lucru nu reiese clar din conversații. În afară de această referire, nu există niciun alt element care să sugereze că Selmayr a fost recrutat de chinezi.

Selmayr conduce acum reprezentanța Comisiei Europene din Viena. Întrebat dacă a avut vreodată contacte cu Creyelman sau cu Woo, a răspuns: ”Nu, niciodată, cel puțin din ce știu eu”.

Partidul Alternativă pentru Germania (AfD) neagă orice contacte cu serviciile chineze

Liderul grupului parlamentar al AfD, Alice Weidel, a anunțat că nu are cunoștință despre interpelări în interesul Chinei. De asemenea, a exclus plăți către grupul său parlamentar.

Frank și Steven Creyelman nu au răspuns solicitărilor repetate, nici Daniel Woo sau Ambasada Chinei din Berlin. Reprezentanța Chinei la Bruxelles și Ministerul chinez de Externe au spus doar că ”nu dispun de informațiile” la care se fac referiri.

Citește și:

Christine Lagarde așteaptă trecerea presiunilor inflaționiste și îndeamnă statele europene să reducă datoriile suverane

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și