Prima pagină » Știri externe » Descoperire incredibilă făcută de un cineast, în Austria: aici vroiau naziștii să construiască bomba atomică

Descoperire incredibilă făcută de un cineast, în Austria: aici vroiau naziștii să construiască bomba atomică

Descoperire incredibilă făcută de un cineast, în Austria: aici vroiau naziștii să construiască bomba atomică
Descoperire incredibilă făcută de un cineast, în Austria: aici vroiau naziștii să construiască bomba atomică

Complexul a fost descoperit în afara micului oraș St Georgen an der Gusen, în apropiere de Linz. Locul exact a fost determinat folosind informații din rapoarte și teste de radiații, care au arătat un nivel mai mare de radioactivitate decât în mod normal.

Andreas Sulzer, cineastul care conduce cercetarea, a descoperit un raport din 1944 al predecesorul CIA (Central Intelligence Agency/ Agenția Centrală de Informații) – serviciu secret al Statelor Unite ale Americii, înființat în anul 1947 -, realizat de un spion american care a luat act de existența unui program de arme secret în zonă.

Complexul a fost construit cu ajutorul unor sclavi dintr-un lagăr de concentrare din apropiere – Mauthausen-Gusen.

Se crede că acest complex, care are o întindere de peste 75 de acri, este conectat cu fabrica subterană Bergkristall, unde a fost construit Messerschmitt Me 262, primul avion cu reacție operațional din lume.

După război, fabrica a fost inspectată de Aliați, dar nu s-a descoperit complexul secret. Pentru a descoperi intrarea în buncăr au fost folosite utilaje grele de terasament.

„Prizonierii din lagărele de concentrare din Europa au fost aleși pentru abilitățile lor speciale – fizicieni, chimiști sau alți experți – pentru a lucra la acest proiect monstruos, iar noi suntem datori victimelor ca, în cele din urmă, să deschidem situl și să dezvăluim adevărul”, a declarat Sulzer, pentru Sunday Times.

Acesta a mai spus că este posibil ca situl să fie cel mai mare complex de arme din al Treilea Reich. Situl și lagărul de concentrare au fost atât de importante pentru naziști, încât liderul SS, Heinrich Himmler, le-a vizitat în 1941.

Peste 320.000 de sclavi au trudit și au murit muncind la situl din lagărul de concentrare Mauthausen-Gusen, în condiții groaznice.

Poliția a oprit săpăturile săptămâna trecută pentru că echipa nu avea permisiunea de a explora siturile istorice, dar Sulzer este încrezător că lucrările vor fi repornite în curând.

Mai multe artefacte istorice, inclusiv căști de protecție SS și relicve naziste, au fost deja recuperate din complex.

Autor

Citește și