16 mâini omenești datând din anul 3.600 înainte de Cristos, descoperite de arheologi la un castel din orașul antic egiptean Avaris, demonstrează brutalitatea cu care oamenii dornici să dețină puterea își tratau semenii, scrie Daily Mail.
Atunci când îi capturau pe inamici în luptă, luptătorii egipteni le tăiau acestora mâna dreaptă, în ideea că astfel îi vor deposeda de putere pentru totdeauna. Fragmentele de membre umane erau apoi prezentate regelui, care îi recompensa pe viteji cu aur.
Două dintre mâinile descoperite de arheologi la palatul din Avaris se aflau în camera de tron a regelui, iar celelalte 14 au fost găsite într-o altă parte a sitului.
„Majoritatea mâinilor au dimensiuni mari, iar unele sunt chiar foarte mari”, a declarat Manfred Bietak, cel care a coordonat cercetările de la Avarsis, localitate situată în Delta Nilului. Inscripțiile din acea perioadă notează că un războinic primea o cantitate de aur de două ori mai mare decât greutatea mâinilor retezate.
Arheologul este de părere că mâinile au fost îngropate acolo în timpul celei de-a cinsprezecea dinastii a hiksoșilor, sub conducerea regelui Khayan. Hiksoșii s-au instalat în Levant, acolo unde au dus lupte aprige cu egiptenii pentru preluarea puterii, ei fiind cei care au introdus în Egipt, pe lângă numeroase unelte, și armele de război.
Cercetătorii nu cunosc încă originea acestei practici sângeroase, întrucât nu există documente care să ateste că ea ar fi fost introdusă de hiksoși.