Descoperire-surpriză în Siberia pe un cadavru congelat
O rădăcină de variolă veche de trei sute de ani a fost identificată pe un cadavru congelat descoperit în Siberia, iar cercetătorii au reușit să o secvențieze, fapt care ar putea să ajute la completarea informațiilor despre evoluția acestui virus, informează ediția online Le Monde.
Variola, considerată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind eradicată în 1979, a provocat decesul a mai multe sute de milioane de oameni și este considerată responsabilă de dispariția unor populații indigene din America, Africa și Asia.
Elementele virusului descoperite în Siberia au fost identificate pe cadavrul unui membru al unei familii de cinci persoane îngropate în Iakutia, au anunțat cercetătorii francezi, al căror studiu a fost publicat în New England Journal of Medicine.
Catherine Thèves, de la Universitatea Paul-Sabatier – CNRS din Toulouse, a spus că persoana autopsiată avea sânge în plămâni, semn al hemoragiei, ceea ce i-a determinat să creadă ca aceasta a murit din cauza variolei. „Virusul era în stare avansată de degradare” și numai o mică parte din ADN-ul lui a putut fi secvențiată.
În urma analizelor, s-a stabilit că este vorba de o rădăcină de variolă.
Descoperirea permite studierea evoluției virusului, cercetătorii având la dispoziție până de curând doar rădăcini datând din perioada 1950 – 1980.
La acest studiu au participat și specialiști de la Universitatea din Iakutia și cea din Copenhaga.
Numai două laboratoare, unul rus și unul american, mai păstrează rădăcini de variolă, pentru a putea lupta contra bioterorismului fabricând, dacă este cazul, vaccinuri.