„Peste 50 de gropi comune au fost descoperite până în acest stadiu în mai multe zone din Irak”, a anunțat emisarul special al ONU pentru Irak, Jan Kubis, citat de AFP. Acesta a adăugat că „probele crimelor odioase” comise de gruparea jihadistă s-au acumulat în acele zone, pe măsură ce teritoriile care au fost dominate de Statul Islamic au fost recucerite.
Oficialii nu cunosc deocamdată cu exactitate numărul total al cadavrelor care se află în gropile respective, dar au ajuns la concluzia că în cele trei morminte comune descoperite la Ramadi se găseau aproximativ 40 de corpuri neînsuflețite. Acestea au ieșit la iveală după ce orașul, situat la vest de Bagdad, a fost recucerit în februarie de forțele irakiene, după ce militarii s-au confruntat luni întregi cu militanții ISIS.
În afară de Ramadi, trupele irakiene susținute de coaliția internațională, în frunte cu Statele Unite, au reușit să recapete controlul asupra mai multor teritorii importante din vestul și nordul Irakului care intraseră sub dominație jihadistă.
În acest context, însă, Jan Kubis a ținut să avertizeze că Irakul se confruntă cu o criză umanitară din ce în ce mai gravă, menționând că zece milioane de oameni, adică o treime din populația țării, are nevoie urgentă de asistență. În plus, oficialul ONU a transmis și că încă două milioane de persoane ar putea fi evacuate până la sfârșitul lui 2016, tot din cauza luptelor duse cu militanții ISIS.
Evenimentele sunt alimentate și de criza guvernamentală gravă de la Bagdad, a mai spus Kubis, făcând apel la oficialii irakieni pentru soluționarea disensiunilor din teritoriu și avertizând că tensiunile nu aduc decât favoruri gratuite grupării jihadiste, care profită de pe urma lipsei de reforme și a instabilității politice din țară.