Președintele rus Vladimir Putin nu a fost vaccinat nici până acum împotriva noului coronavirus, deşi Federaţia Rusă se laudă că a realizat un vaccin considerat eficient, botezat „Sputnik V”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că statutul de şef de stat face imposibilă participarea lui Vladimir Putin în calitate de voluntar la procesul de vaccinare, scrie presa rusă, citată de Adevărul.
Mai mult, acesta precizează că liderul de la Moscova nu poate folosi un vaccin care încă nu a fost certificat, dând de înţeles că statutul de preşedinte nu permite acest lucru.
Acum se vor încheia toate procedurile. Şi dacă va fi cazul, el vă va anunţa”, a mai spus Peskov.
Ungaria a anunţat că va testa vaccinul rusesc anti-Covid-19, care va fi de câteva ori mai ieftin decât cele produse de companiile Pfizer şi Moderna şi va putea fi transportat, începând din luna februarie, la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, a declarat Kiril Dmitriev, şeful fondului statal (Fondul de Investiţii Directe al Rusiei – FIDR) însărcinat cu vânzarea şi distribuţia vaccinului. .
Rusia susţine că vaccinul „Sputnik V”, aflat în faza a treia a testelor clinice, are o eficacitate de 92%. Totuși, Moscova nu a prezentat deocamdată vreo documentaţie ştiinţifică despre acest vaccin, dar cei care l-au conceput au promis că cercetarea va fi publicată curând „într-una dintre principalele reviste medicale din lume” şi va putea fi evaluată de alţi experţi.
„Sputnik-V” a fost deja administrat în Rusia personalului medical şi altor persoane din grupele de mare risc, în ciuda faptului că nu a trecut prin teste clinice avansate.
Nici măcar nu a fost evaluat încă de Agenţia Europeană a Medicamentului, principala instituţie de certificare a tratamentelor din Uniunea Europeană (UE).
Trei medici din prima linie s-au dovedit pozitivi pentru Covid-19, în ciuda faptului că li s-a administrat vaccinul „Sputnik V”, pe care Rusia l-a lăudat ca fiind eficient în proporție de 92%.
Potrivit autorităților regionale, cel puțin trei medici care au primit vaccinul rusesc„Sputnik V” au contractat coronavirusul în Siberia, ca parte a unei campanii de vaccinare a grupurilor cu risc, a raportat The Moscow Times.
Producătorii vaccinului spun că protecția completă împotriva virusului ucigaș se dezvoltă la șase săptămâni după prima dintre cele două injecții, care se administrează la o distanță de 21 de zile.
Fondul Suveran Rus (RDF) şi Institutul Gamaleia, creatorii vaccinului anti-COVID-19 Sputnik-V, aflat în prezent în faza a treia a testelor clinice, au dat asigurări că acesta este eficient în proporţie de 92%, la o zi după ce laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech au anunţat că vaccinul lor are o eficacitate de 90%, relatează AFP.