Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu a scris, într-un editorial din The Observer intitulat „De ce nu am putut decât să îl disprețuiesc pe Tony Blair”, că George W. Bush și fostul premier britanic trebuie „trași la răspundere”, în cadrul Curții Penale Internaționale, pentru declanșarea războiului din Irak.
Atât fostul președinte american, cât și laburistul britanic au luat „o decizie imorală”, în 2003, când s-a invadat Irakul, plecând de la ideea falsă că această țară ar deține arme de distrugere în masă, scrie Tutu, care amintește că inspectorii Națiunilor Unite au avut prea puțin timp la dispoziție pentru a confirma sau infirma prezența unor astfel de arme în Irak. Potrivit arhiepiscopului, decizia Statelor Unite și a Marii britanii de a porni acest conflict a destabilizat fără precedent întreaga lume. „Ne-au adus pe marginea unei prăpăstii, cu perspectiva Siriei și a Iranului în fața noastră”, mai scrie Desmond Tutu.
Totodată, sud-africanul critică eliminarea lui Saddam Hussein din fruntea statului irakian. „Costul deciziei de a elibera țara de conducătorul despotic și criminal a fost uluitor, începând cu Irakul însuși. Anul trecut, au murit în medie 6,5 persoane pe zi, în atacuri sinucigașe sau ca urmare a exploziilor mașinilor capcană, porivit autorităților irakiene. Peste 110.000 de irakieni au murit din 2003 și până acum. Până la sfârșitul anului trecut, aproximativ 4.500 de soldați americani au fost uciși în conflictul din Irak și peste 32.000 au fost răniți”, amintește Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 1984. În opinia lui, cei responsabili pentru „toată această suferință și pierdere de vieți omenești” trebuie să răspundă penal pentru moartea „a mii de cetățeni pașnici”.
„Conducerea și moralitatea sunt indivizibile. Liderii buni sunt custozi ai moralității. Întrebarea nu este dacă Saddam Hussein a fost bun sau rău. (…) Ideea este că domnul Bush și domnul Blair nu ar fi trebuit să își permită să se coboare la nivelul lui imoral”, este de părere Tutu.
„Dacă este acceptabil ca liderii să ia decizii drastice, bazate pe o minciună, fără o confirmare sau fără să își prezinte scuzele când află adevărul, atunci ce ar trebui îi învățăm pe copiii noștri?”, se întreabă retoric arhiepiscopul sud-african. „Îi cer domnului Blair să demonstreze că este lider, nu să vorbească despre conducere”, încheie Tutu, motivându-și astfel neparticiparea la summit-ul anual Discovery Invest Leadership, desfășurat la Johannesburg, Africa de Sud, acolo unde a fost prezent și fostul premier al Marii Britanii.