Detalii secrete din culisele „fabricii de postaci” a propagandei rusești. Cât câștigă un „trol” și ce trebuie să facă în fiecare zi
Când a auzit de asasinarea liderului opoziției ruse Boris Nemțov, Lyudmila Savchuk spune că a rămas șocată și s-a întristat. „Am simțit gloanțele între propriii mei umeri”, spune ea, amintindu-și cum a fost ucis criticul Kremlinului în luna februarie în apropiere de Piața Roșie.
Cu toate acestea, la câteva ore de la moartea lui Nemțov, Savchuk și colegii ei intrau pe internet pentru a spune numai lucruri de rău în legătură cu fostul lider al opoziției, susținând că acesta a fost ucis de propriii lui prieteni, nu de un asasin al guvernului, așa cum suspectau mulți, scrie The Telegraph.
„Eram atât ne supărată că aproape m-am dat de gol”, spune femeia. „Dar eram 007. Îmi îndeplineam sarcina”, adaugă ea. Savchuk lucra pentru mașina de propagandă, dar în același timp era spion și strângea dovezi împotriva ei.
Tânara spune că timp de două luni a lucrat pe un post de „operator de internet” într-o „fabrică de troli” tăinuită, numită Internet Research, aflată într-o clădire de patru etaje de pe o stradă lăturalnică din St. Petersburg.
Savchuk trebuia să petreacă 12 ore pe zi ridicând în slăvi Kremlinul pe rețele de socializare, pe blog-uri și în secțiunile de comentarii din media online. Sarcina unui „trol” era aceea de a ataca orice oponent al autorităților ruse, fie că era vorba despre disidenți politici, ucrainieni pro-europeni sau chiar Barack Obama. „Trebuia să spunem că Putin este un tip de treabă și o figură importantă, că oponenții Rusiei erau răi și că Obama era un idiot”, îmi amintește femeia.
În tot acest timp, Savchuk copia însă documente și făcea înregistrări video clandestine legate de „fabrică”, adunând dovezi. Ea a fost concediată în luna martie, după ce a scurs informații despre Internet Research într-un ziar local. Acum luptă public împotriva firmei, care se crede că ar fi condusă de un om de afaceri cu legături la Kremlin.
„Vreau să o închid. Acești oameni folosesc propaganda pentru a distruge obiectivitatea și pentru a-i face pe oameni să pună la îndoială motivele oricărui protest civil. Cel mai grav lucru este că fac acestea pretinzând că am fi noi, cetățenii Rusiei”, explică tânăra.
În încercarea de a scoate la lumină practicile firmei Internet Research, Savchuk a dat-o în judecată pe baza condițiilor de muncă de acolo. Ea nu a semnat niciun contract cât a fost angajată și a primit banii în numerar.
Femeia a lucrat la departamentul de Proiecte Speciale folosind platforma de blogging LiveJournal. Ea posta pe mai multe blog-uri, pretinzând să fie „o prezicătoare, un soldat, un bărbat ucrainean”, presărând printre postările legate de viața de zi cu zi chestiuni legate de politică.
La interviul de angajare, Savchuk a pretins că este o caznică fără păreri politice concrete. Ea și-a curățat paginile de pe rețelele de socializare înainte de a merge la interviu și și-a înlocuit și postările legate de campaniile ei ca eco-activst cu rețete de mâncare. Totul pentru că angajatorii au cerut să îi vadă profilul de Facebook și Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.
Tânăra spune că a fost pusă să semneze un contact de confidențialitate.”Mi s-a spus din prima zi că lucrăm pentru binele Țării Mamă, că susțineam autorităților”, explică ea.
La „fabrica de troli” angajații lucrează două zile, după care au alte două zile libere. Există o armată de bloggeri care fac mii de postări pe săptămână. Se crede că în total ar fi vorba despre câteva sute de indivizi care lucrează astfel.
Primul lucru pe care îl fac atunci când ajung la muncă este să își deschisă serverul proxy și să își ascundă adresa IP. Operatorii primesc apoi „sarcini tehnice” care sunt, de fapt, descrierile unor teme pe care ar trebui să le abordeze pe blogurile lor și în comentarii, dar și cuvinte cheie pe care trebuie să le includă în acestea.
Ei sunt bine controlați, mail-urile le sunt verificate, iar totul era monitorizat cu ajutorul camerelor de supraveghere.
Lyudmila Savchuk nu este singurul „trol” care a făcut publice detalii despre aceste operațiuni. Marat Burkkhard, în vârstă de 40 de ani, este un alt fost angajat al „fabricii de troli”. „America și Obama era o temă de top pe care scriam în fiecare zi”, își amintește el.
Un alt subiect pe care îl aborda era situația din Uctaina. Burkkhard scria și despre președintele sirian Bashar al-Assad, care era lăudat ca fiind „un prieten al Rusiei”, despre principalul tanc de luptă al armatei rusești și despre YotaPhone, un rival local pentru smartphone-iurile străine.
Bărbatul lucra la un departament care se axa pe forumurile online unde trebuia să scrie 135 de comentari pro-guvern pe tură pentru a-și câștiga salariul. El a lucrat ca „trol” timp de două luni pentru că avea nevoie de bani. Salariul său era de 45.000 de ruble pe lună, echivalentul a circa 800 de dolari.