Prima pagină » Știri externe » DETROIT, orașul american în paragină unde o casă e vândută la un dolar. GALERIE FOTO

DETROIT, orașul american în paragină unde o casă e vândută la un dolar. GALERIE FOTO

Orașul Detroit se confruntă în ultimii ani cu una dintre cele mai grave crize de ordin demografic. Conform recensământului din anul 2010, populația a scăzut cu 25 la sută numai în ultimul deceniu, scrie The Huffington Post.

Orașul Detroit se confruntă în ultimii ani cu una dintre cele mai grave crize de ordin demografic. Conform recensământului din anul 2010, populația a scăzut cu 25 la sută numai în ultimul deceniu, scrie The Huffington Post. Cauzele acestui declin: criza economică care a „alungat” din fosta metropolă americană mai mult de 20.000 de locuitori. Falimentul în timp al mai multor fabrici din zonă, precum și decăderea unor „giganți auto”, ca General Motors și Chrysler, au contribuit la transformarea Detroit-ului, denumit în trecut „capitala industriei auto” într-un oraș în paragină. De aceea, plecarea masivă din oraș a mai multor oameni e motivată și nu mai miră nici măcar autoritățile. Dacă în 2000 populația Detroit-ului era estimată la 951.270 de locuitori, anul trecut orașul număra doar 713.777 de persoane.

 

Criza industrială a fost urmată în mod firesc și de alta ipotecară. În 2010, The Guardian relata faptul că o casă din Detroit s-a vândut la uluitorul preț de un dolar. Asta după ce proprietarii o cumpăraseră cu doi ani înainte cu 65.000 de dolari. Ajunși șomeri, aceștia nu au mai reușit să își achite ratele. Banca care a internediat tranzacția imobiliară le-a oferit un comision la vânzare de 2500 de dolari și alți 1000, bonus.

 

 

Cazul nu este unul singular. Orașul, devenit un punct de referință al idustriei americane în decădere, „ademenește” pe viitorii proprietari cu multe astfel de „super oferte”: locuințe la prețuri modice. Neajunsurile achiziționării: lipsa vecinilor, starea deplorabilă a caselor și posibilitatea de a te învecina, chiar și în oraș, cu o fermă. În plus, acestora nu trebuie să le scape un detaliu: odată ajunși proprietari, vor avea de plătit taxe de mii de dolari anual într-un oraș unde șansa de a-ți găsi un loc de muncă e aproape imposibilă.

 

 

Una din cinci case acum stau goale în orașul-mamă a „Motown”-ului, cea mai de succes casă de discuri a tuturor timpurilor, întemeiată în 1959 de Barry Gordy. „Motown”-ul a adus în prim plan „voci de culoare” pe care le-a promovat apoi în toată lumea. Printre „descoperirile” și „investițiile” Motownn au fost: Michael Jackson, Stevie Wonder, Diana Ross sau Marvin Gaye.

 

 

O carte, numită „Ruinele Detroit-ului”, conține o colecție de fotografii cu peisaje urbane cutremurătoare: case ce stau să cadă, hoteluri în pragină, școli nefuncționale.

 

Fotografiile incluse în carte, capturate de Yves Marchand și Romain Meffre, sunt descrise de jurnaliștii de la The Huffington Post ca având „o frumusețe stranie”.

 

 

Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, a demarat o campanie pentru a aduce în atenția publicului orașul care era odată al patrulea cel mai mare oraș din SUA. „Nu ne putem agața de vechile moduri de a face afaceri,” a declarat el, semnalând faptul că e imposibil de a relansa industria în zonă, atâta timp cât tinerii părăsesc orașul.

 

În luna februarie a acestui an, rapper-ul Eminem apare într-o reclamă pentru compania de automobile Chrysler din Detroit. În reclamă, vedeta apare la volanul noului Chrysler 200, conducând pe străzile din oraș. El parchează mașina în fața unui teatru unde, pe un panou, este scris „Keep Detroit Beautiful” (Păstrați Detroitul frumos). Eminem intră în clădire, unde un cor interpretează melodia sa, „Lose Yourself”. „This is the Motor City. This is what we do” („Acesta este Orașul Motoarelor. Asta facem noi”), replica rostită de starul american încearcă să tragă un semnal de alarmă în rândul americanilor asupra stării deplorabile în care a ajuns Detroit-ul în prezent.

Orașul Detroit, a fost descris de Jeffrey Eugenides, un scriitor american cunoscut, într-unul dintre cele mai de succes romane contemporane „Middlesex”. Cartea a apărut în SUA în 2002 și a fost distinsă cu premiul Pulitzer un an mai târziu. Protagonistul hermafrodit rememorează ,printre altele, copilăria petrecută în metropola auto, străzile încărcate de istorie, fascinația Cadillac-ul, precum și epopeea familiei grecești venite în SUA în anii ’60 pentru a trăi „visul american” .

„Din punct de vedere istoric, orașul Detroit a fost considerat a avea cea mai largă concentrație de români, dar în timp, datorită creșterii numărului de imigranți români în New York și sudul Californiei, această poziție a fost pierdută. Putem afirma că numărul românilor și al americanilor de origine română în Michigan este de aproximativ 40,000-60,000”, se arăta într-un comunicat oficial postat în 2008 pe site-ul oficial al Consulatului Onorific al României în Statele Unite ale Americii.

Autor

Citește și