Dezamăgiți de o Europă neprimitoare, unii refugiați decid să se întoarcă în țara de origine
The Daily Telegraph a relatat povestea experienței lui Mohammed Aziz Qadir, un kurd irakian.
Qadir a decis să se întoarcă acasă, el fiind doar unul dintre zecile de mii de refugiați care au hotărât să se întoarcă la provocările zilnice din țara de origine, decât să trăiască într-o tabără de refugiați într-o Europă neprimitoare.
„Când am intrat prima oară în tabără, am fost șocat să văd diferența între Berlinul pe care eu îl aveam în minte și ceea ce vedeam”, mărturisește Qadir (24 de ani).
Qadir a stat timp de două luni și jumătate într-o tabără din Berlin. Acesta spera să deschidă o pizzerie, să strângă bani pentru a-și ajuta familia din Erbil, să se căsătorească și să își crească copiii într-o țară europeană.
„Eram privit ca un cetățean de clasa a doua, nu eram respectat. Când am intrat în oraș, era clar că voi avea doar acest statut: omul din tabăra de refugiați”.
Agențiile de refugiați spun că un număr tot mai mare de refugiați kurzi se întorc acasă, chiar dacă sute de mii de sirieni, irakieni și afgani iau drumul periculos al traversării Mediteranei către Europa, o consecință a revoltelor din Orientul Mijlociu.
Angela Merkel, cancelarul german, și lideri din alte state europene afectate de criză, au discutat, noaptea trecută, la Berlin, despre cum vor rezolva criza imigranților.
Circa 25.000 de oameni din regiunea irakiană Kurdistan au părăsit țara de anul trrecut, potrivit Ministerului Irakian pentru Migrație.
Doar săptămâna trecută un grup de 50 de solicitanți de azil a sosit înapoi în Erbil, capitala regiunii, întorcându-se cu avionul, din Germania. Germania este destinația cea mai căutată pentru sute de mii de irakieni și sirieni, care fug de instabilitatea din regiune, deși mulți sunt dezamăgiți de ceea ce găsesc atunci când ajung acolo.