Dezastrul provocat de explozia din Beirut, văzut din spațiu – FOTO
O echipă de specialiști de la NASA, în colaborare cu Observatorul Pământului din Singapore, a realizat o analiză care arată dimensiunea dezastrului lăsat în urmă de exploxia care a avut loc în Beirut.
În urma exploziei, peste 200.000 de persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, zeci de persoane au murit și mii au fost rănite după ce numeroase clădiri din zona portului au fost distruse. Și pagubele materiale se ridică la sume impresionante de miliarde de dolari.
Extinderea probabilă a pagubelor provocate de explozia din 4 august a fost cartografiată de specialiștii de la NASA care au folosit datele radarului cu diafragmă sintetică.
Explozia din Beirut – dezastrul care afectează mii de oameni
În immaginea care arată dezastrul provocat de explozie se pot observa trei culori: roșu, portocaliu și galben care indică cât de afectate sunt zonele respective. Astfel, cele marcate cu roșu sunt cele mai afectate, cele cu portocaliu sunt deterioarate moderat, iar cele cu galben sunt cele mai puțin afectate.
De asemenea, fiecare pixel colorat marchează o suprafață de 30 de metri.
„Astfel de hărți ajută la evaluarea pagubelor și la identificarea oamenilor care au nevoie de asistență”, explică experții NASA.
Stare de urgență în Liban
Guvernul libanez a declarat miercurea trecută stare de urgență pentru două săptămâni la Beirut, după ce o explozie devastatoare în portul Beirut a transformat capitala într-o zonă de dezastru, ucigând peste 150 de persoane și rănind peste 5.000 de oameni.
Autoritățile libaneze au făcut primele arestări, în cazul exploziei din Beirut
Cel puţin 16 funcţionari ai administraţiei portuare din Beirut şi ai autorităţii vamale au fost arestați preventiv în urma exploziei produse, marţi, în capitala libaneză. Aceștia sunt acuzați de neglijență.
„Este vorba de responsabili din cadrul Consiliului de administraţie al portului şi din cadrul autorităţii vamale, precum şi de responsabili ai serviciilor de întreţinere şi de muncitori care efectuau lucrări în zona 12 a portului unde era stocat nitrat de amoniu”, a anunţat joi seară procurorul militar Fadi Akiki, citat de cotidianul Le Figaro.