Dezbatere în Parlamentul European despre situația din România: „Nu e altceva decât un pas înapoi”

Publicat: 02 02. 2017, 15:27
Actualizat: 18 08. 2017, 04:58

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele al Comisiei Europene, a inițiat dezbaterea de la Bruxelles. Acesta a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decat ca un pas înapoi în lupta anti-corupție și solicită Guvernului României reanalizarea. El a subliniat faptul că legislația poate afecta utilizarea fondurilor Uniunii Europene în România.

Anterior, Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au avertizat Guvernul României să nu submineze lupta împotriva corupției.

Comisia Europeană a atraa atenția asupra posibilelor regrese și va examina ordonanțele de urgență privind Codul penal și grațierea.

O serie de vorbitori au luat cuvântul printer care Monica Macovei, Norica Nicolai sau Barbara Sprinelli (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică).

Monica Macovei a fost este întrebată despre anchetele penale împotriva funcționarilor, dacă acesta este un exemplu perfect că se abuzează de lupta anticorupție. Aceasta a susținut anchetarea infractorilor.

Norica Nicolai, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa a spus în cadrul discuruslui său: că nimeni nu poate pune în discuție vocația europeană a poporului român și că asistam la o încercare de răsturnare a Guvernului din România: „Bătălia corupției nu înseamnă justitițăe selectivă!”.

Barbara Spinelli, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică:” Sunt solidară cu lupta poporului român și reacția președintelui Iohannis. Sunt din Italia și știu ce vrea să spună cu zi de doliu. Este o rușine felul în care au fost adoptate ordonanțele de urgență. Este un mod de a acționa care se întâmplă destul de des în Europa. Protestele cetățenilor și din presă, ne amintesc că și asociațile cetățenilor și presa sunt puteri ale statului. Se adoptă decrete pentru a permite unor politicieni corupți să scape de închisoare”.

Judith Sargentini, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană: ” Protestele din ultimele zile din România arată că românii i-au foarte în serios democrația. Corupția este începutul putrezirii sistemului.”

Roberta METSOLA, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat): „Eforturile depuse de România au înregistrat un regres. Lupta împotriva corupției trebuie să devină importantă. Români suntem alături de dumneavostră!”

Maria Grapini a pus însă sub semnul întrebării corecta informare a membrilor Parlamentului European despre situația din România.