DEZBATERE. Mark Zuckerberg a avertizat împotriva răspândirii modelului Chinei de reglementare a internetului: ”Îmi fac griji pentru acest tip de model care se răspândește în alte țări”
CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a avertizat împotriva răspândirii modelului Chinei de reglementare a internetului, afirmând că nu ține cont de drepturile omului, în timpul unei dezbateri on-line cu comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton, luni.
„Această [răspândire] este cu adevărat periculoasă. Îmi fac griji pentru acest tip de model care se răspândește în alte țări ”, a spus Zuckerberg, referindu-se la țări care ar putea fi influențate de exemplul Chinei.
„Cel mai bun antidot este un cadru de reglementare clar care vine din țările democratice occidentale și poate deveni un standard în întreaga lume”, a adăugat el la evenimentul on-line organizat de Centrul de Reglementare în Europa (CERRE), notează Politico Europe.
Mark Zuckerberg a criticat anul trecut modelul de reglementare al Chinei
Nu este prima dată când Mark Zuckerberg, care a împlinit recent 36 de ani, a criticat modelul de reglementare al Chinei. În octombrie anul trecut, el a acuzat rivalul Facebook, TikTok, că a respectat cenzurarea guvernului de mesaje despre protestele din Hong Kong. (TikTok a negat acest lucru.)
De la lovitura pandemică, Zuckerberg a încercat să evidențieze că Facebook este un actor responsabil, dispus să ajute comunitățile luptând proactiv împotriva dezinformării, ajutând IMM-urile cu un program de granturi de 100 de milioane de dolari și oferind finanțare ziarelor locale afectate de criză.
Zuckerberg a declarat că este în favoarea „cooperării și parteneriatului mai profund cu instituțiile democratice”, recunoscând necesitatea reglementării.
Breton a cerut un nou model de guvernare între platforme și instituții
În timp ce Breton a respins planurile Zuckerberg de reglementare a platformei atunci când s-au întâlnit pentru prima dată în februarie, tonul a devenit mai ușor de atunci. Comisarul UE a lăudat recent anunțatul Facebook Supraveghere, un grup de experți independenți și foști parlamentari care vor acționa ca instanța supremă a Facebook pentru litigiile privind moderarea conținutului.
Breton a cerut un nou model de guvernare între platforme și instituții. „Acest lucru este ceea ce încerc să construiesc”, a spus el. „Cu cât mă voi reglementa mai puțin, cu atât mai bine … pentru că vom putea acționa mai repede. Dar la sfârșitul zilei, dacă nu putem găsi o cale, vom reglementa. ”
Zuckerberg, opunându-se unui model occidental și democratic împotriva Chinei: ”Atunci când UE stabilește politicile, acesta devine un standard în întreaga lume”
Zuckerberg a declarat că este în favoarea „cooperării și parteneriatului mai profund cu instituțiile democratice”, recunoscând necesitatea reglementării.
„Întrebarea este ce cadru [de reglementare] va câștiga în întreaga lume”, a spus Zuckerberg, opunându-se unui model occidental și democratic împotriva Chinei. „Va fi decis în următorii cinci-10 ani. Multe alte țări privesc China și companiile care vin de acolo.
„Unul dintre aspectele pe care le-am apreciat în legătură cu europenii este că atunci când UE stabilește politicile, acesta devine un standard în întreaga lume”, a adăugat el, referindu-se la reforma emblematică a vieții private a Europei, care a intrat în vigoare acum aproape doi ani.
Comisia pregătește Legea privind serviciile digitale
Comisia pregătește pentru sfârșitul anului sau la începutul anului viitor Legea privind serviciile digitale, un pachet de legi privind modul în care companiile polițează conținutul ilegal on-line, care va include, de asemenea, cerințe ex-ante pentru așa-numitele platforme gatekeeper. Legile viitoare vor viza Facebook.
„A funcționat foarte bine pentru telecomunicații și vom face același lucru cu platformele, care pot juca un rol foarte important. Mark a vorbit despre IMM-uri, este rolul meu să mă asigur că IMM-urile au acces [la piața internă], a spus Breton.
Cei doi s-au cunoscut deja la Bruxelles în februarie, când Zuckerberg a venit să prezinte planurile sale de reglementare a platformelor pentru puterile Comisiei, inclusiv vicepreședintelui executiv pentru Margrethe Vestager și VP pentru valori și transparență Věra Jourová.
În februarie, comisarul Breton a respins sugestiile lui Zuckerberg cu privire la modalitățile de reglementare a conținutului on-line
La vremea respectivă, Breton a respins sugestiile lui Zuckerberg cu privire la modalitățile de reglementare a conținutului on-line, spunând că acestea sunt „prea scăzute în ceea ce privește responsabilitatea și reglementarea [și] nu există nimic pe puterea pieței.”
De atunci, Breton a lăudat eforturile voluntare ale Facebook în timpul crizei, de exemplu, când compania a fost de acord să contribuie la prevenirea congestionării traficului prin reducerea calității videoclipurilor. Zuckerberg i-a adus și elogii lui Breton, credindu-l că a început o apăsare la nivel mondial pentru reducerea lățimii de bandă. Cei doi bărbați au fost în contact regulat din februarie, inclusiv prin intermediul serviciului de mesagerie WhatsApp, care aparține Facebook.
Comisarul Breton a cerut pe Facebook evitarea impozitelor
Potrivit lui Breton, există loc pentru autoreglare, dar platformele trebuie să fie la îndemână. El a cerut pe Facebook să „anticipeze ce ar putea crea o reacție proastă, ceea ce ne-ar obliga să reglementăm”, menționând evitarea impozitelor.
„Fii atent cu piața noastră internă, fii atent la democrația noastră, fii atent la dezinformare”, a declarat comisarul pentru Zuckerberg.