Dezbaterea privind românii și bulgarii, mai aprinsă în M.Britanie decât în alte țări mari din UE

Dezbaterea privind românii și bulgarii, mai aprinsă în M.Britanie decât în alte țări mari din UE
Publicat: 18/12/2013, 19:49

Dezbaterea privind imigranții români și bulgari este prezentă și în alte mari țări europene, precum Franța și Germania, dar nu este la fel de aprinsă ca în Marea Britanie, relatează BBC News Online, care face o analiză a acestui fenomen.

De la 1 ianuarie, românii și bulgarii vor avea aceleași drepturi de a munci în Marea Britanie ca toți ceilalți cetățeni europeni, iar presa britanică anticipează un aflux de imigranți din cele două țări.

BBC analizează situația acestei teme și în alte țări europene mari.

SPANIA

Guvernul britanic a argumentat că românii, în special, sunt mai înclinați să se mute în Spania decât în Marea Britanie, pentru că acolo s-a stabilit o comunitate mare de români, iar limba este similară.

Aproximativ 869.000 de români reprezintă cel mai mare grup de imigranți din Spania – reprezentând 16 la sută din totalul cetățenilor străini care trăiesc în această țară. Dar în Spania nimeni nu pare interesat de iminenta eliminare a restricțiilor.

BBC subliniază că un fapt important este acela că, din 2009, Spania are restricții doar pentru români, nu și pentru bulgari. În plus, țara nu s-a confruntat cu același nivel al imigrației ca Marea Britanie, aceasta reprezentând un fenomen relativ nou. Și, chiar cu o rată a șomajului foarte ridicată, imigrația nu este un subiect politic fierbinte așa cum este în Marea Britanie.

FRANȚA

Situația romilor a devenit o problemă politică majoră în Franța. Ca și în Marea Britanie, există o dezbatere tot mai aprinsă în legătură cu libertatea de circulație a cetățenilor europeni și cu posibilul impact al schimbărilor, de la 1 ianuarie, în privința românilor și bulgarilor.

În teorie, Franța se confruntă și ea cu posibilitatea unui aflux de lucrători, dar se anticipează că realitatea nu va fi dramatică. Stânga acuză dreapta de alarmism, dreapta acuză stânga de naivitate, iar între timp, ministrul de Interne, Manuel Valls, a devenit cel mai popular membru al Guvernului socialist prin simplul fapt că are un discurs dur.

Toată lumea la Paris știe că sunt bande de minori romi care fură sau falși artiști. Ei vin în fiecare zi din taberele sordide în suburbii. Multe străzi comerciale sunt pline de cerșetori romi așezați în fața brutăriilor, băncilor și supermarketurilor. Dar toate persoanele cu funcții de răspundere știu că subiectul trebuie tratat cu precauție.

GERMANIA

Există îngrijorări și în Germania în legătură cu imigrația din zonele mai sărace ale Europei pentru obținerea de beneficii sociale.

Niciun politician din apropierea Guvernului nu pune la îndoială libertatea de circulație a lucrătorilor, pe care o văd drept un fundament al Uniunii Europene.

Acordul de coaliție între conservatori și social-democrați menționează în mod specific îngrijorările cu privire la fraudele cu ajutoare sociale. Anul trecut, ministrul de Interne s-a declarat îngrijorat de consecințele imigrației pe criterii economice și de „abuzurile comise în privința libertății de circulație”.

Dar dezbaterea în Germania nu este la fel de proeminentă sau aprinsă ca în Marea Britanie. Unii politicieni de dreapta din Germania se întreabă dacă nu cumva atitudinea dură a Guvernului britanic nu este determinată de politica internă și de teama față de populismul United Kingdom Independence Party (UKIP).

David „Cameron ar trebui să nu mai alerge după UKIP. Aceasta face UKIP mai puternic”, a declarat Manfred Weber de la CSU pentru Der Spiegel.

În Germania, orice nou-venit trebuie să aștepte trei luni înainte de a putea solicita ajutor social. Dosarele sunt analizate individual, iar oficialii decid dacă persoana respectivă a venit în Germania doar pentru că aceasta oferă beneficii mai mare decât țara de origine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor