Potrivit publicației americane, declarația de avere a lui Donald Trump din urmă cu 21 de ani nu a fost niciodată făcută publică tocmai pentru că demonstrează existența acestei deduceri fiscale de care a profitat candidatul republican, derivată din dezastrul financiar de la începutul anilor 90, generat prin proasta gestionare a celor trei cazinouri din Atlantic City, dar și încercările eșuate de a-și deschide o linie aeriană și achiziționarea într-un moment nefavorabil a complexului Plaza Hotel din Manhattan.
O serie de experți a analizat documentele pentru The New York Times. Aceștia au arătat că legislația taxelor este construită în așa fel încât să îi avantajeze tot pe cetățenii bogați și că acest lucru s-a întâmplat și în cazul lui Donald Trump. Pierderea unei sume atât de mari de bani i-ar fi putut aduce candidatului republican scutirea de plata taxelor pe venit timp de 18 ani.
Calculele arată că suma pe care Trump nu ar fi plătit-o statului se ridică la 50 de milioane de dolari.
Suma uriașă ar rezulta din scutirea de plata taxelor pentru sumele câștigate de miliardar pentru fiecare episod din reality-show-ul „The Appretice”, care se situează între 50.000 și 100.000 de dolari, precum și pentru salariul de 45 de milioane de dolari pe care l-a primit în calitate de director executiv al unei companii de stat pe care a creat-o cu scopul de a menține controlul asupra celor trei cazinouri falimentare din Atlantic City, în perioada 1995 – 2009.
„El a beneficiat enorm din acest dezastru financiar. Îți dai seama că poți să creezi venituri de 916 milioane de dolari fără să plătești taxe?”, a susținut expertul Jose Rosenfeld, asistent universitar la Institutul Schack pentru Imobiliare de la Universitatea New York.
Donald Trump nu a vrut să comenteze pe seama documentelor publicate. În schimb, cei din echipa de campanie au dat o declarație prin care nici nu confirmă, dar nici nu contrazic pierderea celor 916 milioane de dolari.
„Trump este un om de afaceri extrem de talentat, care și-a asumat ca responsabilitate misiunea ca afacerea, familia și angajații să nu plătească mai multe taxe decât este obligatoriu din punct de vedere legal. Acestea fiind spuse, candidatul a plătit sute de milioane de dolari în taxe de proprietate, de vânzări, în accize, precum și în taxe imobiliare, taxe locale, taxe statale, taxe federale și taxele angajaților”, se arată în comunicatul publicat de campania republicanului.
De asemenea, în comunicat se arată că Donald Trump cunoaște codul fiscal mai bine decât orice alt candidat și este singurul care știe exact ce modificări trebuie aduse acestei legislații.
Mai mult, unul dintre avocații lui Donald Trump, Marc E. Kasowitz, a trimis un e-mail jurnaliștilor de la The New York Times în care a invocat ilegalitatea publicării unor astfel de documente, având în vedere că Trump nu și-a dat acceptul cu privire la publicarea acelei declarații de avere. Avocatul a pus în discuție acționarea în judecată a demersului ziariștilor.
Refuzul lui Donald Trump de a-și publica declarația de avere a devenit un punct central al campaniei prezidențiale din SUA. Majoritatea alegătorilor crede că republicanul ar trebui să publice imediat documentele respective, însă acesta continuă să refuze acest demers.
Contracandidata sa, Hillary Clinton, a sugerat în timpul dezbaterii din urmă cu o săptămână că Donald Trump ascunde declarațiile de avere tocmai din cauza faptului că are probleme în ceea ce privește plata taxelor federale.