Dezvăluire în cazul tragediei aviatice din Franța. Avertismentul EASA cu privire la aeronava Airbus A320

Publicat: 26/03/2015, 11:56

Avionul Airbus A321, care transporta 109 pasageri și echipajul, se afla la o altitudine de 9.448 metri și pilotul a redobândit controlul asupra aparatului de zbor la o altitudine de 8.534 metri, informează Daily Mail. Potrivit Agenției Europene de Siguranță a Aviației, un sistem care ar fi trebuit să protejeze avionul Airbus A321 a reacționat la datele incorecte transmise de un senzor defect. EASA a lansat un avertisment tehnic pentru aeronavele Airbus A318, A319, A320 și A321 – inclusiv modelul Airbus A320 care s-a prăbușit marți în Alpii francezi.

Drept răspuns, Airbus a revizuit „temporar” toate manualele de zbor ale aeronavelor respective. EASA a determinat că senzorul Unghiului de Atac al aeronavei s-a blocat în timp ce aceasta zbura între Bilbao și Munchen. Dacă pilotul nu acționează rapid, „riscă să piardă controlul asupra aeronavei”, a avertizat EASA.

Aeronava Airbus A321 implicată în incidentul din 2014 reprezintă o versiune mai lungă a avionului Airbus A320, aparținând Germanwings, prăbușit în Alpii francezi, cu 150 de oameni la bord.

Germanwings a confirmat că aeronava prăbușită a trecut printr-o inspecție majoră la Lufthansa în vara anului 2013 și ultima oară, a fost verificată luni. Avionul care s-a prăbușit marți, 24 martie, era denumit „Mannheim” și a efectuat primul zbor în luna noiembrie a anului 1990. Ulterior, a fost cumpărat de Lufthansa, care l-a introdus în flota sa comercială în februarie 1991. Experții au declarat că avionul se apropia de sfârșitul perioadei sale de folosință comercială, după 24 de ani de activitate.

De la lansarea primului model de Aeronavă A320, în 1987, circa 4.000 de asemenea aparate de zbor au fost construite și compania precizează că, la fiecare 2,5 secunde, un Airbus decolează sau aterizează într-o zonă a lumii. A320 reprezintă un „cal de bătaie” al aviației moderne și la nivel global, sunt utilizate 3.606 asemenea aeronave.

Familia A320 are un istoric bun al siguranței, cu doar 0,14 accidente fatale la un milion de decolări, potrivit analiștilor Boeing. A320 poate zbura la o altitudine maximă de 11.887 metri. Pe de altă parte, în ultimii 30 de ani, avioanele Airbus au fost implicate în câteva accidente aviatice soldate cu numeroase victime.

În decembrie 2014, un avion Airbus A320 s-a prăbușit în Marea Java și toți cei 162 de oameni de la bord au murit, într-un accident ale cărui cauze nu au fost încă elucidate. Avionul aparținea companiei AirAsia și a dispărut de pe radar din cauza vremii nefavorabile. Unul din primele accidente semnalate cu un Airbus s-a petrecut în 1992, în nordul Franței, când un avion al companiei Air Inter s-a prăbușit în munții Vosges. Aeronava A320-111 se apropia de aeroportul din Strasbourg, când a lovit Muntele La Bloss. 87 din cei 96 de pasageri aflați la bord au murit.

În 2009, o aeronavă Airbus, care efectua un zbor intern în SUA, a aterizat pe Râul Hudson din New York, după ce a lovit un cârd de gâște. Pilotul Chesley Sullenberger a fost considerat un erou, deoarece a reușit să realizeze o manevră riscantă și toți cei 155 de pasageri de la bordul avionului au supraviețuit.

Unul din cele mai grave accidente aviatice cu Airbus s-a petrecut în luna mai a anului 2006, când un zbor Armavia 967 s-a prăbușit în mare, lângă Soci, Rusia. Toți cei 113 pasageri de la bordul aeronavei A320-11 au decedat.

Șase ani mai devreme, 143 de oameni și-au pierdut viața, când un avion A320-212 al companiei aeriene Gulf Air s-a prăbușit în Golful Bahrainului, după un zbor de trei ore din Cairo. Printre factorii vehiculați în cazul acestei tragedii s-au numărat erorile pilotului sau slaba pregătire a personalului de la bord.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un copil de 9 ani și o tânără de 25 de ani, la spital după...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jocul Pokemon Go a colectat în secret date de la utilizatori, dar cu ce scop?