Prima pagină » Știri externe » Dezvăluirea care ar putea lămuri controversele legate de poziția monarhiei britanice în problema Brexitului: „Știi ce? La un moment dat tot o să se afle”

Dezvăluirea care ar putea lămuri controversele legate de poziția monarhiei britanice în problema Brexitului: „Știi ce? La un moment dat tot o să se afle”

Dezvăluirea care ar putea lămuri controversele legate de poziția monarhiei britanice în problema Brexitului: „Știi ce? La un moment dat tot o să se afle
Editorul departamentului politic al BBC, Laura Kuenssberg, reaprinde controversele referitoare la poziția monarhiei britanice în legătură cu referendumul privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Jurnalista susține că o sursă i-a dezvăluit, înainte ca englezii să iasă la urne, că Regina Elisabeta a IIa a făcut comentarii favorabile părăsirii blocului comunitar, dar că motivul pentru care nu a publicat povestea a fost acela că rigorile trustului o împiedică să scoată la iveală un subiect dacă acesta nu se verifică din cel puțin două locuri diferite.
La nouă luni după ce tabloidul The Sun a stârnit discuții aprinse publicând un articol cu titlul „Regina susține Brexit”, Kuenssberg și-a amintit ce i-a spus cam în aceeași perioadă o persoană care a contactat-o în legătură cu acest subiect. Materialul a iscat una dintre cele mai mari polemici din jurul referendumului, iar Palatul Buckingham chiar a făcut o plângere către organele de reglementare a presei care au considerat-o întemeiată, admițând că titlul a fost înșelător. 
 
Vorbind luni la BBC Radio 4, Kuenssberg a dezvăluit că și ei i s-a spus ceva asemănător, dar a decis să nu publice știrea întrucât nu avea confirmare decât din partea unei singure surse. BBC are, de obicei, regula ca un subiect să fie verificat din minimum două surse înainte de a fi lansat în spațiul public. 
 
„Într-o discuție informală cu una dintre sursele mele, aceasta mi-a spus: ‘Știi ce? La un moment dat tot o să se afle, așa că eu îți spun acum și nu știu dacă BBC se va atinge de subiect, dar Regina le-a spus celor care au participat la un prânz privat că e de părere că țara ar trebui să iasă din UE. Aparent, la această masă restrânsă, Regina a susținut că nu vede de ce nu ar putea ieșit din Uniune. ‘Care e problema?'”, și-a amintit jurnalista. 
 
Aceasta a mai explicat că în momentul respectiv a fost extrem de surprinsă, dar, din păcate, avea doar acea unică sursă. Și-a petrecut zilele următoare căutând confirmare și în alte părți, dar nu a putut găsi niciun fel de dovadă. Mai târziu, la câteva luni distanță, altcineva a publicat povestea. „Au fost multe momente în campania pentru referendum, dar pentru mine acela a fost unul în care efectiv ‘mi-a căzut fața’. Extrem de frustrant, până la urmă subiectul a ieșit la lumină, fie că a fost adevărat, fie că nu”, a completat Kuenssberg. 
 
Tabloidul The Sun a mers pe mâna poveștii susținând că are două surse, una dintre ele fiind adjunctul premierului de la acea dată, Nick Clegg. Acesta a precizat, însă, că nu-și amintește nicio conversație pe acest subiect și a respins acuzațiile celor de la The Sun ca fiind „absurde”, ajungând până la a da vina pe Michael Gove, fost secretar de stat pentru justiție și susținător al taberei „Leave”, care se afla și el la eveniment. 
 
La rândul său, Gove nu a confirmat niciodată că ar fi fost sursa primară a acestei povești, declarând: „Nu știu de unde și-au obținut cei de la The Sun informațiile și nu cred că merită să mai adaug nimic în afară de ceea ce s-a spus deja despre acest subiect”.