China a recunoscut că unele laboratoare au fost obligate să distrugă probele de coronavirus recolate la începutul focarului de infecție, însă respinge acuzațiile SUA că ar fi încercat să ascundă realitatea, scrie Newsweek.
Liu Dengfeng, un oficial din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate din China, a declarat vineri că guvernul de la Beijing a dat un ordin pe 3 ianuarie ca unele laboratoare să distrugă toate probele de coronavirus. Este vorba de unități medicale care nu aveau aprobările necesare pentru a gestiona astfel de viruși contagioși, fiind vorba despre o măsură de precauție pentru a nu „risca un al doilea dezastru cauzat de patogeni neidentificați”, a explicat Dengfeng.
De altfel Dengfeng a respins acuzațiile secretarului de stat american Mike Pompeo, care a spus că Beijingul a încercat să ascundă informații despre originea virusului și despre modul în care se transmite de la om la om.
Această decizie a Beijingului a venit după ce experții au clasificat virusul SARS-CoV-2 ca fiind unul „extrem de infecțios”, ceea ce înseamnă că laboratoarele trebuie să urmezereguli stricte în ceea ce privește recoltarea, transportul, studiul și distrugerea virusului, mai spune oficialul chinez.
“Ramercile diseminate de acești oficiali ai SUA sunt pur și simplu scoase din context pentru a deruta în mod intenționat oamenii”, a spus Liu la comunicatul de presă de vineri.
Pompeo a acuzat, la sfârşitul lunii aprilie, China că a distrus probe de coronavirus.
„Credem cu tărie că Partidul Comunist Chinez nu a raportat focarul noului coronavirus la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Chiar şi după ce CCP a notificat OMS despre focarul de coronavirus, China nu a distribuit toate informaţiile pe care le avea”, a declarat Mike Pompeo, potrivit MEDIAFAX.
Donald Trump, după ce a lăudat iniţial reacţia Chinei şi pe preşedintele Xi Jinping, în ultimele săptămâni a arătat de mai multe ori cu degetul către Beijing şi a spus că Beijingul ar fi trebuit să oprească virusul în interiorul graniţelor sale.