Dezvăluiri: Comisia Europeană nu va plafona prețul gazelor rusești! The Guardian arată ce plan are von der Leyen

Publicat: 13 09. 2022, 15:00
Dezvăluiri: Comisia Europeană nu va plafona prețul gazelor rusești! The Guardian arată ce plan are von der Leyen / Sursa FOTO: environmentamerica.org

Șanse mici ca la nivelul Uniunii Europene să se impună o plafonare a prețului gazelor rusești. Informația a fost oferită de cotidianul britanic The Guardian, care a avut acces la o serie de documente cu caracter secret despre negocierile purtate la Bruxelles.

Potrivit sursei citate, Ursula von der Leyen mai degrabă are în vedere să impună o taxă pe profiturile excedentare obținute de companiile de petrol și gaze.

Marile companii energetice, vizate de C.E.

În schimb, punctează The Guardian, care preia informații clasificate dintr-un proiect de document al Comisiei Europene, „se așteaptă ca UE să introducă o taxă pe profiturile mari ale companiilor din domeniul combustibililor și al energiei, precum și un plafon separat pentru profiturile producătorilor de energie cu emisii reduse de carbon”.

Cu alte cuvinte, nicio plafonare a prețului la importul de gaze rusești (sau alte gaze importate de statele membre UE, foarte important!), dar o taxă suplimentară aplicată corporațiilor din energie.

Argumente pentru suprataxarea corporațiilor

Documentul din care citează cotidianul britanic face referire la profiturile obținute în 2022 de companiile de petrol, cărbune și gaze, care ar fi crescut de cinci ori urmare a „exploziei” prețurilor. Or, pentru asta, CE consideră că se impune a fi introdusă o taxă separată, așa-numita „contribuție de solidaritate”.

Valoarea taxei nu este specificată în textul „scurs” jurnaliștilor de la The Guardian.

Planul UE de combatere a creșterii prețurilor la electricitate

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, va prezenta miercuri, 14 septembrie, planul UE de combatere a creșterii prețurilor la electricitate. Potrivit The Guardian, chiar dacă forma finală a documentului poate suferi unele modificări, în esență va reflecta îndoielile Comisiei Europene cu privire la sprijinul unui număr suficient de țări membre UE pentru impunerea „embargoului” de preț la gazele rusești.

Mai multe state din Uniunea Europeană, în frunte cu Ungaria, Slovacia și Austria, și-au exprimat reținerea cu privire la adoptarea unei astfel de măsuri. Atitudinea unor cancelarii europene contrazice poziția oficială a comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, care consideră necesară plafonarea prețului la importul de gaz rusesc și asta „din cauza agresiunii Moscovei față de Ucraina”.