Prima pagină » Știri externe » Dezvăluiri șocante. Trump, către șeful său de cabinet: „Hitler a făcut și multe lucruri bune”

Dezvăluiri șocante. Trump, către șeful său de cabinet: „Hitler a făcut și multe lucruri bune”

Dezvăluiri șocante. Trump, către șeful său de cabinet: „Hitler a făcut și multe lucruri bune”

Cu ocazia unei vizite în Europa, pentru comemorarea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, Donald Trump, i-a spus șefului său de cabinet, John Kelly, că „Hitler a făcut și multe lucruri bune”.

Afirmația fostului președinte al SUA datează din 2018 și l-a „uluit” pe Kelly, un general în rezervă din Marina americană. Dezvăluirile apar într-o nouă carte scrisă de Michael Bender de la Wall Street Journal.

„Frankly, We Did Win This Election” a fost promovată agresiv înainte de lansare și The Guardian a obținut un exemplar.

Bender scrie că Trump a făcut remarca în timpul unei lecții „improvizate” de istorie, în care Kelly „i-a reamintit președintelui cum s-au situat țările în timpul conflictului” și „a făcut legăturile între Primul și Al Doilea Război Mondial și toate atrocitățile comise de Hitler”.

Bender este unul dintre autorii care l-au intervievat pe Trump, după ce a plecat de la Casa Albă.

Acesta spune că Trump a negat că ar fi făcut o asemenea afirmație.

Dar Bender citează însă surse anonime, care spun că Kelly „i-ar fi spus președintelui că greșește, iar Trump a fost de neclintit”, evocând revenirea economică a Germaniei sub conducerea lui Hitler, în anii 1930.

„Kelly a insistat…”, scrie Bender, „… și i-a zis lui Trump că germanii ar fi preferat să rămână săraci, decât să fie implicați în genocidul nazist”.

Trump, controverse în vizita istorică

Potrivit lui Bender, Kelly i-a spus lui Trump că, indiferent dacă afirmațiile despre boom-ul economiei germane sub tutela naziștilor, după 1933, ar fi reale, „nu poți spune nimic pozitiv despre Adolf Hitler. Pur și simplu nu poți face asta”.

Trump a avut oricum probleme, cu ocazia călătoriei istorice din Europa. O decizie de a anula o vizită la cimitirul soldaților americani a generat controverse. Trump ar fi spus că soldații care ar fi murit în război au fost niște „pierzători” și „proști”.

Kelly, al cărui fiu a fost ucis în Afganistan în 2010, a părăsit Casa Albă la începutul lui 2019. După experiența cu Trump, l-a numit pe fostul președinte „cea mai viciată persoană pe care întâlnit-o în viața sa”.

Kelly condamnă o „lipsă de respect” a lui Trump

Bender scrie că Kelly a făcut tot ce a putut pentru a contracara „lipsa de respect a lui Trump pentru istorie”.

„Oficialii din anturajul său au descris înțelegerea lui față de fenomenul sclaviei, Jim Crow sau experiența negrilor în perioada postbelică Războiului Civil, drept vagă spre inexistentă”, scrie Bender. „Dar indiferența lui Trump față de istoria negrilor a fost similară cu indiferența lui față de istoria oricărei rase, religii sau crez”.

Potrivit The Guardian, Trump încă mai deține o influență, care îl ajută să obstrucționeze anchetele privind asaltul sângeros din 6 ianuarie asupra Capitoliului.

În 2017, după un marș al neo-naziștilor în Virginia, care ar fi fost „apreciat” de Trump, revista germană Stern a folosit pe copertă o ilustrație cu Trump care salută în stil nazist, alături de steagul SUA. Titlul a fost unul pe măsură: „Sein Kampf” – „Lupta sa”.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și