Statele Unite au spionat comunicațiile președintelui brazilian Dilma Rousseff și pe cele ale actualului președinte al Mexicului, Enrique Pena Nieto, în perioada în care acesta era candidat la președinție, potrivit unor documente ale serviciilor secrete americane, relatează AFP.
Televiziunea braziliană Globo a prezentat duminică un document dezvăluit de informaticianul american Edward Snowden și datând din iunie 2012, intitulat „Infiltrare inteligentă de date, studiu de caz Brazilia și Mexic”.
În acest document, Agenția Națională de Securitate (NSA) încearcă să „înțeleagă mai bine metodele de comunicare și interlocutorii” lui Rousseff și ai colaboratorilor săi, grație unui program care permite accesul la toate conținuturile vizitate de președinte pe Internet.
Rousseff, care intenționează să efectueze o vizită de stat la Washington în octombrie, a organizat o reuniune de lucru duminică, pentru a analiza problema, potrivit Globo.
„Dacă aceste fapte se dovedesc, ar fi o situație inadmisibilă, inacceptabilă, care ar putea fi calificată ca o atingere clară adusă suveranității țării noastre”, a declarat ministrul Justiției Jose Eduardo Cardozo.
Programul NSA permite „găsirea unui ac în carul cu fân” și accesul la toată rețeaua de comunicații a președintelui și adjuncților săi prin telefon, Interent și rețele sociale.
Este „o infiltrare simplă și eficientă, care permite obținerea unor date indisponibile sub alte forme”, potrivit documentelor prezentate de Globo.
Spionarea lui Enrique Pena Nieto, care a preluat puterea în Mexic în decembrie, a avut loc în timp ce acesta era candidatul favorit la alegerile prezidențiale. NSA a interceptat, de asemenea, mesaje electronice și mesaje telefonice, în special pe cele în care candidatul vorbea despre numele eventualilor săi miniștri.
Ministrul brazilian al Justiției s-a întâlnit în această săptămână la Washington cu vicepreședintele american Joe Biden, pentru a discuta despre aceste dezvăluiri.
Statele Unite au refuzat o propunere braziliană de a negocia un acord bilateral privind activitățile de spionaj.
Brazilia și Mexicul fac parte dintr-un grup de țări – alături de Egipt, India, Iran și Turcia – despre care diplomația americană nu poate spune cu siguranță dacă fac parte din categoriile „prieteni, inamici sau cu probleme”.