Președintele iranian ales Hassan Rohani, care va fi învestit la 3 august, este cel care a oprit programul clandestin de fabricare a unei arme nucleare în Iran, la sfârșitul lui 2003, afirmă François Nicoullaud, ambasadorul Franței la Teheran în 2001-2005, relatează AFP.
„Sprijinindu-mă pe conversațiile pe care le-am avut în perioada respectivă, în calitate de ambasador al Franței la Teheran, cu oficiali de rang iranieni apropiați de dosar, cred cu fermitate că Rohani a fost principalul actor al acestui proces”, afirmă Nicoullaud într-un articol publicat sâmbătă în International Herald Tribune (IHT).
Hassan Rohani a condus până în 2005 negocierile nucleare între Iran și marile puteri sub președinția reformatorului Mohammad Khatami și a acceptat în 2003 suspendarea programului de îmbogățire a uraniului, precum și inspecții inopinate la instalațiile iraniene.
„Îmbogățirea era partea vizibilă dar există și o parte ascunsă, clandestină, fabricarea unui dispozitiv nuclear – odată produs uraniul îmbogățit, cum să fie amplasat pe focosul unei rachete și cum să fie expediat „prietenilor” din regiune – și acest program a fost oprit de Rohani”, a explicat fostul diplomat pentru AFP.
„Bineînțeles, în perioada respectivă iranienii nu puteau recunoaște în fața unui străin că un astfel de program există și nu pot desemna oficialii cu care am vorbit atunci”, a scris el în cotidian.
Existența acestui program secret și întreruperea lui în 2003 sunt atestate „cu un grad mare de certitudine” de serviciile de informații americane în 2007, apoi de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un raport din 2011. „Ceea ce nu s-a spus, este cine a întrerupt acest program”, afirmă Nicoullaud.
„Știam de multă vreme, dar acum că Rohani devine președinte, am suficiente indicii concordante pentru a demonstra că el a fost principalul decident, care a prezentat decizia Ghidului suprem și mai ales care a aplicat-o și a obligat Pasdaran (Gardienii Revoluției) să întrerupă acest program la care țineau ca la ochii din cap”, a declarat el pentru AFP.
„Acum că Rohani este președinte, el va supraveghea de foarte aproape dosarul nuclear și acest lucru demonstrează că el are capacitatea de a lua o decizie curajoasă și mai ales de a o impune puternicilor Pasdaran”, conchide Nicoullaud.