Dezvăluirile unui fost director executiv de la Goldman Sachs: „Să aduci un client nesofisticat reprezintă premiul cel mare.” VIDEO
După scrisoarea deschisă în care denunța practici imorale ale multinaționalei americane de holding bancar Goldman Sachs, Greg Smith a făcut o nouă serie de dezvăluiri, în cadrul emisiunii „60 Minutes” a postului american CBS, scrie The Huffington Post.
Potrivit fostului director executiv al băncii, atât instituția cât și întreg Wall Street-ul au un mare avantaj de pe urma clienților neinformați, cei care nu înțeleg complexele mecanisme de funcționare bancare fiind o adevărată mană cerească pentru Goldman Sachs. Cei vizați, conform lui Smith, sunt cei care dețin fonduri de pensii, aceștia fiind direcționați către investiții despre care banca știe din start că sunt proaste.
„Să aduci un client nesofisticat reprezintă premiul cel mare.” i-a spus Greg Smith gazdei emisiunii, Anderson Cooper. „Cea mai rapIdă cale prin care să fac bani pe Wall Street este să iei cel mai sofisticat produs pe care îl ai și să încerci să-l vinzi celui mai puțin sofisticat client”, a adăugat bancherul.
Smith a fost prezent în emisiunea de la CBS pentru a-și promova cartea „Why I Left Goldman Sachs: A Wall Street Story”, o lucrare în care critică practicile companiei și în care dezvăluie o serie de detalii deranjante pentru conducerea băncii.
Într-o scrisoare deschisă, publicată imediat după demisia sa din primăvara acestui an, Smith denunța „falimentul moral” al șefilor băncii. „Am participat la ședinte în cadrul cărora nu se vorbea nici măcar un singur minut despre cum am putea ajuta clienții, ci despre cum puteam să obținem cât mai mulți bani de pe urma lor”, spunea atunci Smith. Potrivit acestuia, foștii colegi îi numeau pe clienții băncii „marionete”, iar mediul devenise, în ultima perioadă, unul „toxic și distructiv”.
În ciuda acuzațiilor dure, fostul angajat al Goldman Sachs a declarat la CBS că iubește instituția, locul în care a lucrat 12 ani, și că nu vede atitudinea lui de acum ca pe o trădare, dar că trebuie să avertizeze clienții cu privire la aceste practici.
Goldman respinge acuzațiile lui Smith, potrivit cărora banca pune propriile interese deasupra celor ale clienților. Potrivit reprezentanților companiei, fostul director executiv a părăsit banca deoarece superiorii au refuzat să îl promoveze și să îi dubleze salariul.
Smith a primit o sumă considerabilă pentru a publica o carte despre viața lui și despre perioada petrecută „în ghearele bestiei” de pe Wall Street. Editura australiană Hachette a câștigat exclusivitatea publicării cărții, oferindu-i fostului director executiv al Goldman Sachs 1,5 milioane de dolari în avans. Smith obținea un venit de 500.000 de dolari anual de la Goldman.