Mătușa liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Kyong-hui, a fost cruțată, după executarea șocantă a soțului ei, Jang Song-thaek, în pofida temerilor că această „epurare” la vârf avea să ajungă până la rudele acestuia, relatează AFP.
Kim Kyong-hui, sora lui Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un și fostul conducător al țării, a fost numită membră în Comitetul pentru organizarea funeraliilor unui demnitar de rang înalt al partidului, decedat vineri, a anunțat agenția de presă oficială KCNA sâmbătă seara.
Numele acesteia apare alături de cele ale mai multor oficiali din cadrul partidului și armatei, inclusiv al ministrului Apărării Jang Jong-nam și al lui Choe Ryong-hae, un confident apropiat tânărului dictator și totodată directorul Biroului Politic al armatei.
Faptul că Kim Kyong-hui a fost desemnată să participe la o ceremonie oficială arată că ea se bucură în continuare de favorurile nepotului ei, care este pe cale să își consolideze puterea la conducerea țării.
Acesta s-a ocupat de o cu totul altă problemă, a anunțat presa oficială duminică. El a vizitat o stațiune de schi, Masik Pass, în curs de construire în nord-estul țării, cu scopul de a verifica stadiul lucrărilor proiectului său favorit și de a-i încuraja pe muncitorii și soldații care participă la acestea să accelerele lucrările.
Mult timp numărul doi al regimului, Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, unchiul și mentorul lui Kim Jong-un, a fost executat joi, între alte acuzații pentru corupție și complot în vederea răsturnării regimului. El era vicepreședintele Comisiei Apărării Naționale, considerate organul de decizie cel mai puternic din țară.
Execuția sa, la câteva zile după ce a fost destituit din funcțiile pe care le deținea în partid și armată, marchează cea mai mare schimbare politică de când Kim Jong-un a moștenit puterea, în urma morții tatălui său, în decembrie 2011.
Cuplul cel mai influent
Jang Song-thaek și Kim Kyong-hui erau considerați odinioară cel mai influent cuplu de la Phenian, ocupând două posturi-cheie în cadrul partidului unic.
Însă Kim Kyong-hui, în vârstă de 67 de ani, a fost mai puțin vizibilă în ultima perioadă. Potrivit unor zvonuri, ea ar fi grav bolnavă și ar fi cerut să meargă să se trateze în Singapore.
Căderea în dizgrație a soțului ei a fost anunțată într-un mod neobișnuit de dramatic, presa oficială prezentând imagini cu momentul arestării acestuia, în cursul unei reuniuni a partidului, și de la înfățișarea acestuia, încătușat și aparent bătut, într-un tribunal militar care l-a condamnat la moarte.
Reacții din străinătate nu au întârziat să apară. Președinta sud-coreeană Park Geun-hye a catalogat epurările drept „domnia terorii” cu scopul consolidării puterii lui Kim Jong-un, iar ministrul Apărării de la Seul s-a angajat să intensifice pregătirea trupelor împotriva unor posibile provocări.
Phenianul a condamnat duminică aceste declarații drept o „provocare intolerabilă” din partea vecinului său.
Park Geun-hye urmează să participe luni la o reuniune cu miniștri și funcționari de rang înalt din cadrul ministerelor Apărării, Securității Naționale, serviciilor de informații și pentru Afaceri nord-coreene, pentru analizarea situației în Coreea de Nord, a anunțat un purtător de cuvânt al președintei.
Legături de sânge
Unii analiști au avertizat că, după asasinarea lui Jang Song-thaek, epurarea ar urma să vizeze un număr important de funcționari.
Numeroși oameni de afaceri nord-coreeni au fost rechemați din China, în ultimele zile, potrivit agenției sud-coreene de presă Yonhap.
Însă Kim Kyong-hui și o mână de persoane care au legături de sânge cu dinastia aflată la putere urmează, probabil, să scape de aplicarea unui tratament dur, a apreciat Lee Seung-yeol, un analist de la Institutul de Studii pentru Unificare de la Seul.
Potrivit unor zvonuri, cuplul era despărțit de mai mulți ani. Kim Kyong-hui a fost probabil obligată să divorțeze, pentru a scăpa de epurările care aveau să vină, este de părere Hong Hyun-ik de la Institutul Sejong de la Seul.