Prima pagină » Știri externe » Die Presse: Proiectul Nabucco a eșuat

Die Presse: Proiectul Nabucco a eșuat

Die Presse: Proiectul Nabucco a eșuat
Proiectul Nabucco, în care este implicată și România, nu va fi realizat, deoarece consorțiul care operează exploatarea gazeiferă Șah Deniz (Azerbaijan) a selectat o altă rută de export către Europa, potrivit presei austriece.

Proiectul Nabucco, în care este implicată și România, nu va fi realizat, deoarece consorțiul care operează exploatarea gazeiferă Șah Deniz (Azerbaijan) a selectat o altă rută de export către Europa, potrivit presei austriece.

„Proiectul Nabucco a eșuat (…) Motivul deciziei pare să fie opoziția grupului BP”, scrie ziarul austriac Die Presse în ediția electronică, fără a preciza sursa informației.

Publicația sugerează astfel că grupul de la Șah Deniz a selectat ca rută de export către Europa gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care va trece prin Grecia, Albania și Marea Adriatică, având ca punct final un terminal din sudul Italiei.

Consorțiul care exploatează zăcământul gigant de gaze naturale Șah Deniz, din Marea Caspică, a luat recent decizia finală privind ruta pe care va exporta gaz către Europa, având de ales între proiectul Nabucco, susținut de UE, și TAP. Decizia urmează să fie anunțată oficial vineri.

Nabucco este susținut politic de UE și vizează alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependența Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.

Compania azeră de petrol și gaze SOCAR, controlată de stat, a câștigat recent controlul companiei grecești DESFA, operatorul rețelei de transport al gazelor naturale din Grecia, după retragerea grupului Gazprom din cursă, potrivit presei internaționale. Privatizarea DESFA a fost unul dintre obiectivele convenite în acordul de finanțare externă încheiat de Grecia cu UE și FMI.

Proiectul Nabucco vizează alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România și Ungaria.

Inițial, gazoductul urma să traverseze și teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 kilometri și un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut și redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, România și Ungaria. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Partenerii Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaș (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) și GDF Suez (Franța).

GDF Suez a intrat în proiect în luna mai, preluând 9% din acțiunile consorțiului de la Nabucco. Anterior, în aprilie, grupul german RWE a renunțat la Nabucco, participația companiei fiind preluată de OMV.

Azerbaijanul este principalul potențial furnizor de gaze naturale pentru Nabucco, mai ales după ce Statele Unite și aliații din Europa au impus sancțiuni economice dure asupra Iranului.

Exploatarea gazeiferă de la Șah Deniz, situată în Marea Caspică, este operată de gigantul birtanic BP, în parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franța), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), și TPAO (Turcia).

Proiectul TAP vizează transportul de gaze naturale azere din Turcia, prin Grecia, Albania și Italia, traversând Marea Adriatică, cu destinația finală în Italia. Acționarii proiectului sunt Axpo (Elveția), Statoil (Norvegia) și E.ON (Germania).

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. TOTUL despre examen. Calendar, subiecte, rezultate. UPDATE

 

Autor

Citește și