Prima pagină » Știri externe » Diplomat român, expulzat de Rusia: Adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova trebuie să părăsească țara în 72 de ore

Diplomat român, expulzat de Rusia: Adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova trebuie să părăsească țara în 72 de ore

Diplomat român, expulzat de Rusia: Adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova trebuie să părăsească țara în 72 de ore
Reacția Moscovei vine în contextul în care România a expulzat în cursul lunii trecute un diplomat rus / Sursă FOTO: Shutterstock

Autoritățile ruse au decis să îl expulzeze pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova, Alin Iliescu, ca măsură la decizia României de a-l declara „persona non-grata”, pe Alexey Grishaev, care avea aceeași funcție în cadrul Ambasadei Ruse la București.

Ambasadorul român la Moscova, Cristian Istrate, a fost convocat marți, 11 mai la Ministerul rus de Externe, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că adjunctul atașatului militar al Ambasadei a fost declarat persona non grata.

Este vorba de Alin Iliescu, care este obligat să părăsească teritoriul rus în termen de 72 de ore.

MAE rus transmite că este o reacție după expulzarea unui diplomat rus din România

Ministerul rus de Externe a precizat într-un comunicat de presă că decizia reprezintă un răspuns la expulzarea adjunctului atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la București, Alexey Grishaev, pe 26 aprilie.

Informația a fost confirmată și de Ministerul Afacerilor Externe din România care a reamintit de ce a fost luată decizia expulzării lui Alexey Grishaev.

„MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, se arată într-un comunicat.

Alexey Grishaev lucra drept atașat militar adjunct la Ambasada Rusiei din București din 2018, însă ar fi fost de fapt spion – ofițer GRU (serviciul rus de informații din cadrul armatei), potrivit unor surse citate de România Liberă. Se pare că ofițerul rus ar fi fost interesat să recruteze români care să îl ajute să adune informații despre și din interiorul Guvernului României. Accentul era pe informații privind politica externă a României, dar și armata și sistemul național de securitate energetică.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, declara după expulzarea diplomatului rus că este foarte puțin probabil ca decizia autorităților de la București să fie un răspuns la solicitarea Cehiei, care ceruse partenerilor UE și NATO să răspundă cu aceeași monedă după ce Praga a expulzat 18 diplomați ruși, iar Moscova a luat o decizie similară, expulzând 20 de oficiali cehi. Fostul ministru susținee că Rusia poate fie să nu aibă nicio reacție ca urmare a deciziei României, fie poate lua o măsură similară, sau, din contră, să expulzeze un diplomat român, fapt care s-a și întâmplat.

Citește și