Diplomați americani, reținuți în apropiere de Severodvinsk, locul unde s-a produs un accident atomic
Cei trei s-au îmbarcat luni într-un tren care ajungea la Severodvinsk, oraș în care accesul cetățenilor străini este restricționat.
Autoritățile ruse au transmis că cei trei au afirmat că intenționau să ajungă la Arhangelsk, oraș aflat la aproximativ 30 de kilometri de Severodvinsk.
Ministerul de Externe de la Moscova a comunicat miercuri că diplomații americani se aflau într-o călătorie oficială și au informat ministerul rus al Apărării în legătură cu acest lucru.
„Doar că ei au spus că intenția lor este să viziteze Arhangelsk și au ajuns pe ruta spre Severodvinsk”, a explicat MAE rus.
„Probabil s-au pierdut. Suntem gata să oferim ambasadei SUA o hartă [a Rusiei]”, se mai afirmă în comunicatul dat publicității de Minister.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington a declarat: „Diplomații americani erau într-o călătorie oficială și au notificat autoritățile ruse în mod corespunzător în ceea ce privește călătoria lor”.
În luna august, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității.
Agenția nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat ulterior că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua.
Nivelul radiațiilor în orașul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, a anunțat agenția rusă de meteorologie, Rosgidromet.
Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiațiilor a crescut în orășelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.
În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru președintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziție crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să așeze Rusia în poziția pe care Uniunea Sovietică o deținea pe scena globală ca mare putere.