Personalul ambasadei Iranului la Riyad și al Consulatului de la Jeddah au plecat spre țara lor „la bordul unui avion privat”, potrivit agenției saudite SPA.
Arabia Saudită a decis duminică să-și întrerupă relațiile diplomatice cu Iranul, în urma atacării și incendierii Ambasadei saudite din Teheran de către manifestanți care protestau față de execuția, cu o zi înaninte, a demnitarului șiit foarte critic față de regimul saudit Nimr al-Nimr.
Într-o conferință de presă, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir a precizat că țara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene și administrațiilor care-i sunt atașate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore.
Aliații sunniți ai Arabiei Saudite și-au întrerupt sau redus, de asemenea, nivelul relațiilor diplomatice cu Iranul șiit. Bahrainul și Sudanul că și-au întrerupt de asemenea relațiile cu Iranul. Emiratele Arabe Unite (EAU) și-au rechemat ambasadorul de la Teheran și au redus nivelul relațiilor diplomatice.
Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a invita miniștrii de Externe ai Iranului și Arabiei Saudite la negocieri, pe fondul amplificării tensiunilor dintre cele două țări.
Președinția Statelor Unite a îndemnat Iranul și Arabia Saudită să depășească tensiunile și să coopereze în continuare pentru soluționarea conflictului din Siria.
„Exprimăm speranța că Arabia Saudită și Iranul vor continua să colaboreze”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „În mod evident, este în interesul ambelor țări să fie identificată o soluție politică la conflictul din Siria”, a insistat reprezentantul Președinției Statelor Unite.
La o zi după întreruperea relațiilor diplomatice, Adel al-Jubeir, ministrul saudit de Externe, a declarat că Arabia Saudită întrerupe relațiile comerciale cu Iranul și suspendă traficul aerian între cele două state, interzicând cetățenilor saudiți să călătorească în Iran.
Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru „port de arme” și „lipsă de obediență față de suveran” de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susținătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanți ai conducerii saudite din orașul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.