Diplomații străini par hotărâți să rămână în post la Phenian, în ciuda avertismentului lui Kim Jong-un

Diplomații străini par hotărâți să rămână în post la Phenian, în ciuda avertismentului lui Kim Jong-un
Publicat: 06/04/2013, 22:41
Actualizat: 03/07/2013, 17:36

Diplomați străini aflați în post la Phenian păreau hotărâți, sâmbătă, să rămână în această țară, în pofida unui avertisment din partea Coreei de Nord, care le-a sugerat să evecueze misiunile, în contextul unor puternice tensiuni militare și diplomatice, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Puterea de la Phenian, care a instalat a doua rachetă cu rază medie de acțiune pe coasta de est și amenință cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, împotriva unor obiective americane, a avertizat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian începând de la 10 aprilie.

Însă majoritatea guvernelor străine vizate au sugerat că nu intenționează să își retragă personalul de la Phenian imediat. Unele au apreciat că presiunea exercitată de autoritățile nord-coreene este o stratagemă vizând amplificarea îngrijorării internaționale față de criza din peninsula coreeană.

Germania a anunțat sâmbătă că ambasada sa la Phenian poate, pentru moment, să continue să funcționeze. „Securitatea ambasadei germane și expunerea acesteia la pericol sunt evaluate în permanență. În acest stadiu, ambasada poate lucra”, a anunțat, într-un comunicat, Ministerul german de Externe.

„În ceea ce privește securitatea ambasadei, există consultări permanente, în special cu alți parteneri străini care au și ei ambasade” la Phenian, a adăugat ministerul.

Londra și-a exprimat scepticismul cu privire la amploarea avertismentului nord-coreenilor. „Credem că au procedat la acest lucru în cadrul retoricii țării lor, potrivit căreia Statele Unite constituie o amenințare pentru ei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe.

Șefii misiunilor diplomatice ale celor șapte țări din Uniunea Europeană (UE) prezente în Coreea de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Cehia și Bulgaria) s-au reunit sâmbătă seara la Phenian pentru a discuta despre situația creată prin avertismentul regimului.

Purtători de cuvânt ai ministerelor de Externe ai mai multora dintre aceste șapte state au refuzat, ulterior, să comenteze despre reuniunea lor, trimițând jurnaliștii către o reuniune asupra Coreei de Nord a ambasadorilor celor 27 de state UE ce urmează, potrivit unei surse diplomatice, să aibă loc luni la Bruxelles.

În Coreea de Sud, un oficial guvernamental citat de agenția de presă Yonhap, a apreciat că diplomații străini urmează să ignore mesajul Phenianului.

„Majoritatea acestor guverne străine consideră mesajul nord-coreean drept un mijloc de a amplificare a tensiunii în peninsula” coreeană a declarat acest oficial sud-coreean sub protecția anonimatului.

ONU nu intenționează, de asemenea, să evacueze. Personalul ONU în Coreea de Nord „rămâne angajat în activitatea sa umanitară și de dezvoltare în întreaga țară”, a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU, la New York.

Phenianul și-a multiplicat în ultimele săptămâni declarațiile belicoase, furios din cauza ultimei serii de sancțiuni adoptate de ONU după al treilea test nuclear efectuat la începutul lui februarie și a manevrelor militare comune, în curs, ale Statelor Unite cu Coreea de Sud.

La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a anunțat vineri că un eventual tir de rachetă nord-coreean nu va constitui o surpriză pentru Guvernul american. „Nu am fi surprinși să îi vedem acționând în acest fel”, a declarat Carney. Phenianul a apreciat că „orice acțiune provocatoare suplimentară va fi regretabilă”.

Seulul a furnizat precizări despre pregătiri militare nord-coreene. „S-a confirmat că nord-coreenii au transportat cu trenul, la începutul săptămânii, două rachete (de tip) Musudan, cu rază medie de acțiune, către coasta de est, și le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv pentru tir”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului sud-coreean.

Racheta de tip Musudan are o rază de acțiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adică are capacitatea să atingă Coreea de Sud și Japonia. Cu o încărcătură ușoară, ea poate atinge o rază de până la 4.000 de kilometri și, deci, teoretic, poate ajunge în Guam, o insulă în Pacific, situată la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, insulă pe care sunt staționați aproximativ 6.000 de militari americani.

Într-o convorbire telefonică cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ministrul chinez de Externe Wan Yi a subliniat necesitatea ca această criză să fie soluționată prin dialog. Ban Ki-moon s-a declarat „încrezător că Beijingul va depune toate eforturile pentru a contribui la calmarea situației și pentru a ajuta Phenianul să își schimbe atitudinea”, a anunțat ONU într-un comunicat.

În plus, accesul în complexul industrial intercoreean Kaesong, transformat într-un pion în războiul nervilor, în curs, rămânea închis sâmbătă, Coreea de Nord refuzând, începând de miercuri, să permită sud-coreenilor accesul în incintă, aceștia făcând naveta zilnic pentru a munci în complex. O serie de camioane sud-coreene încărcate în vederea aprovizionării complexului, au fost nevoite să facă drum întors.

După plecarea, sâmbătă, a 92 de salariați sud-coreeni, în complex rămâneau în continuare 516 cetățeni sud-coreeni, a anunțat Ministerul sud-coreean pentru Unificare.

Antreprenori sud-coreeni au avertizat că, dacă blocajul transportului de materii prime și angajați continuă câteva zile în plus, vor fi nevoiți să își înceteze activitățile în acest complex, care aduce devize prețioase Phenianului.

Coreea de Nord a amenințat, la rândul ei, cu retragerea din complex, care se află în apropierea frontierei, a celor aproximativ 53.000 de cetățeni nord-coreeni, salariați ai celor 123 de companii sud-coreene.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal