Director CIA: „Din 2022, trăim sub cea mai mare amenințare de la Războiul Rece”/ A existat riscul ca Vladimir Putin să bombardeze nuclear Ucraina

Director CIA: „Din 2022, trăim sub cea mai mare amenințare de la Războiul Rece”/ A existat riscul ca Vladimir Putin să bombardeze nuclear Ucraina
În toamna anului 2022, Vladimir Putin ar fi ordonat bombardarea nucleară a Ucrainei, dar n-a mers mai departe. Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 08/09/2024, 17:57
Actualizat: 08/09/2024, 18:39

Ordinea mondială internațională este „sub o amenințare cum nu s-a mai văzut din timpul Războiului Rece”, au avertizat șefii serviciilor de informații externe din Marea Britanie și SUA.

Șefii MI6 și CIA au spus că ambele țări acționează împreună pentru a „rezista Rusiei  și războiului de agresiune al lui Putin în Ucraina”.

Ambele servicii de informații externe consideră ascensiunea Chinei drept principala provocare geopolitică a secolului 21.

William Burns, șeful CIA. Sursa Foto: Profimedia
William Burns, șeful CIA. Sursa Foto: Profimedia

Șefii serviciilor de informație au avertizat: „Trăim cel mai periculos moment de la Războiul Rece”

Într-un articol comun fără precedent, Sir Richard Moore și William Burns au scris în Financial Times că au prevăzut războiul din Ucraina „și au putut avertiza comunitatea internațională”, parțial prin declasificarea unor secrete pentru a ajuta Kievul. Ei au mai spus că se depun eforturi pentru a „perturba campania nesăbuită de sabotaj” desfășurată de Rusia în toată Europa, pentru a detensiona conflictul dintre Israel și Gaza și pentru a combate terorismul, împiedicând resurgența Statului Islamic.

Potrivit editorialului din Financial Times, șeful CIA a declarat:

„Nu există nicio îndoială că ordinea mondială internațională – sistemul echilibrat care a condus la pace și stabilitate relativă și a adus creșterea standardelor de viață, oportunități și prosperitate – este sub amenințare într-un mod pe care nu l-am mai văzut din timpul Războiului Rece. Combaterea cu succes a acestui risc se află la baza relației speciale dintre Marea Britanie și SUA”.

Sir Richard Moore, șeful MI6. Sursa Foto: Profimedia
Sir Richard Moore, șeful MI6. Sursa Foto: Profimedia

Unul dintre „pericolele fără precedent” cu care se confruntă ambele țări este războiul din Ucraina, care a intrat în al treilea an după invazia Rusiei din februarie 2022, mai spune el.  Șefii serviciilor de informații au avut prima lor apariție publică împreună la FT Weekend Festival, la Kenwood House din Londra, sâmbătă.

Despre războiul din Ucraina: „A existat un risc real ca Putin să folosească arme nucleare tactice în toamna 2022”

Burns a afirmat că recenta capturare a unui teritoriu rus din regiunea Kursk de către Ucraina a fost o „victorie tactică semnificativă”. El adaugă că nu sunt dovezi că puterea dictatorului rus Vladimir Putin ar fi în pericol. Au existat apeluri din partea Ucrainei pentru ca Occidentul să furnizeze mai multe arme și să elimine restricțiile privind utilizarea celor de rază lungă în interiorul Rusiei.

„Niciunul dintre noi nu ar trebui să subestimeze riscurile de escaladare”, a spus Burns. El a descris un moment din 2022 când exista un „risc real” de utilizare a armelor nucleare tactice de către Rusia, ca răspuns la eșecurile de pe câmpul de luptă.

Burns a transmis mesaje oficialilor ruși, avertizându-i cu privire la consecințele folosirii acestora.

„Nu am crezut niciodată – și acesta este punctul de vedere al agenției mele – că ar trebui să fim intimidați inutil de acest lucru. Putin este un tiran. Va continua să agite sabia din când în când”, mai spune șeful CIA. Dincolo de Ucraina, șefii serviciilor de informații colaborează pentru a preveni orice risc de sabotaj în Europă și utilizarea imorală și cinică a tehnologiei a rușilor pentru a răspândi minciuni și dezinformări menite să creeze diviziuni.

Războiul din Fâșia Gaza

Cei doi lideri ai serviciilor de informații au declarat că au insistat „puternic” pentru reținere și detensionare în Orientul Mijlociu și au lucrat „neîncetat” pentru a asigura un armistițiu și un acord pentru eliberarea ostaticilor. Burns, care a jucat un rol central în eforturile de încetare a focului, a indicat la evenimentul FT că ar putea exista o propunere mai detaliată în zilele următoare.

„Este în cele din urmă o chestiune de voință politică”, a spus el, adăugând că „speră profund” ca liderii de pe ambele părți să ajungă la un acord.

Au trecut 11 luni de la atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, când aproximativ 1.200 de oameni au fost uciși și alți 251 au fost luați ostatici. De atunci, peste 40.000 de oameni au fost uciși în Gaza în cadrul campaniei militare continue a Israelului, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas, potrivit BBC. 

Citește și: „Ucraina va capitula până la finalul anului 2024”, avertizează șeful CIA

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sfânta Maria Mică 2024 - tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci astăzi
'Un JEG de om'! Scandal MONSTRU cu Cătălina Ponor, Ana Bărbosu şi o angajată TVR
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Diana Șoșoacă, dezlănțuită la mormântul lui Avram Iancu: „Sunteți sclavi, rușine să vă fie, voi...
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la...
VIDEO Cum se rezolvă problema de matematică de clasa a IV-a care îi încuie pe...
Au crezut că nu le vede nimeni dar… 50 de vedete sexy cu mâna în...
Un bărbat doarme doar 30 de minute pe noapte, de 12 ani! Cum arată o...
Vremea se schimbă radical în toată ţara. Când va fi lovită România de ploi şi...
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a...
Cum s-a produs accidentul în care a fost implicat Mircea Badea, în Grecia: „Nu s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu? Care e regula de semnalizare
Ian McKellen, din „Stăpânul Inelelor”, despre întâlnirea cu Elisabeta a II-a: Nepoliticoasă
Patru NUTRIENȚI cheie lipsesc din dietele a peste 60% dintre oameni
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
Adevărul despre steaua de pe Walk of Fame al lui Vali Vijelie. Câți bani a...
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a...
Mesajul de la RO-Alert care i-a dat fiori unui român din București: “Adăpostiți-va in beciuri,...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Canabisul poate avea un efect anti-îmbătrânire, au descoperit cercetătorii