Doi directori ai subsidiarei din Franța a producătorului american de anvelope Goodyear Tire & Rubber luați ostatici luni într-o dispută legată de salariile compensatorii care trebuie plătite în urma închiderii unei fabrici au fost eliberați marți după-amiază în urma intervenției poliției.
Directorul responsabil de producție, Michel Dheilly, și cel al diviziei de resurse umane, Bernard Glesser, de la fabrica Goodyear din Amiens au fost eliberați după ce au fost ținuți ostatici într-o sală de ședințe aproape 30 de ore, însă un sindicat a anunțat ocuparea fabricii de către angajați pentru continuarea protestului, potrivit AFP.
Liderul sindicatului CGT la uzina din Amiens, Mickael Wamen, a declarat luni că cei doi directori „vor fi ținuți ostatici până când vom avea garanții că vor fi începute negocieri reale în privința bonusurilor și pachetelor de salarii compensatorii pentru toți angajații”. CGT este unul dintre cele mai mari sindicate din Franța.
Wamen a afirmat marți, că dacă cei doi ar fi fost ținuți ostatici în continuare, s-ar fi ajuns la ciocniri cu forțele de ordine, cu riscul ca angajații să ajungă la închisoare.
Doi polițiști au intrat în fabrică pentru a-i elibera pe directori, în timp ce mai mult de zece așteptau la intrare, potrivit cotidianului The Guardian.
Angajații Goodyear vor recurge la ocuparea fabricii ca nouă formă de presiune asupra managementului companiei americane, a spus liderul sindical.
„Vom negocia fabrica în schimbul salariilor compensatorii”, a declarat el.
Goodyear are circa 3.000 de angajați în Franța și a anunțat în ianuarie anul trecut intenția de a închide fabrica de la Amiens.
Compania a invocat eșecul de a ajunge la un acord pentru creșterea productivității, după cinci ani de negocieri cu CGT, principalul sindicat activ la fabrică. Goodyear nu a precizat o dată pentru închiderea fabricii, unde lucrează aproape 1.200 de angajați.