Directorul executiv al gigantului petrolier saudit de stat Aramco, Amin Nasser, a declarat marți că planurile Europei de a plafona facturile la energie pentru consumatori și de a impozita companiile din domeniul energiei nu sunt soluții pe termen lung și nici nu sunt utile pentru criza energetică globală.
Acesta spune că actuala criză este stimulată în mare parte și de investițiile insuficiente în hidrocarburi.
„Înghețarea prețurilor sau plafonarea facturilor la energie ar putea ajuta consumatorii pe termen scurt, dar nu abordează cauzele reale și nu este soluția pe termen lung. Impozitarea companiilor (din domeniul energiei, n. red.) atunci când vrei ca acestea să crească producția, evident, nu este de ajutor”, a declarat Amin Nasser la un forum din Elveția.
Guvernele din Europa au investit sute de miliarde de euro în reduceri de taxe și subvenții pentru a tempera criza energetică. Criza a dus la o creștere rapidă a inflației și a forțat industria europeană să reducă producția și să crească prețurile produselor, potrivit Reuters.
Conform planurilor UE anunțate săptămâna trecută, profiturile excesive de la companiile energetice vor fi taxate și redistribuite pentru a reduce din povara asupra consumatorilor.
Marți, Nasser, care conduce Aramco, cel mai mare exportator de petrol din lume, a declarat că investițiile în hidrocarburi continuă să fie reduse, într-un moment în care alternativele la combustibilii fosili încă nu sunt disponibile cu ușurință, acesta fiind unul dintre cele mai importante motive pentru actuala criză energetică.
„Conflictul din Ucraina a intensificat cu siguranță efectele crizei energetice, dar nu este cauza principală. Din păcate, chiar dacă războiul s-ar opri astăzi, așa cum ne dorim cu toții, criza nu s-ar termina”, a spus el.
Aramco a investit pentru a crește capacitatea de producție a Arabiei Saudite la 13 milioane de barili pe zi până în 2027, dar Nasser a avertizat că la nivel global investițiile în hidrocarburi sunt încă „prea puține, prea târzii și pe termen prea scurt”.
„Când economia globală își va reveni, ne putem aștepta ca cererea să crească, eliminând puținul surplus de producție și puținele rezerve, de aceea sunt foarte îngrijorat”, a mai spus acesta.
Nasser a spus că actuala criză nu înseamnă că obiectivele climatice ar trebui să se schimbe, ci că lumea are nevoie de un plan de tranziție energetică mai viabil.