James Comey solicitase resursele săptămâna trecută de la Rod J. Rosenstein, subsecretarul Justiției și adjunct al procurorului general. Rosenstein este autorul raportului de evaluare utilizat ca argument pentru demiterea lui James Comey.
Donald Trump, președintele SUA, l-a demis pe James Comey, directorul FBI, deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală.
Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiției, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii și proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigația care o viza pe Hillary Clinton. În urmă cu câteva zile, Donald Trump l-a acuzat public pe James Comey că i-a permis lui Hillary Clinton, candidatul democrat în scrutinul prezidențial din 2016, „multe lucruri rele” atunci când a stabilit că nu trebuia inculpată. James Comey a fost lăudat de Donald Trump la sfârșitul lunii octombrie 2016 când FBI a dispus o nouă investigație în cazul emailurilor utilizate de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat. Hillary Clinton susține că a pierdut scrutinul prezidențial din cauza anchetei FBI.
Însă, potrivit unor surse citate de cotidianul The Washington Post, James Comey a fost demis în contextul în care el coordona o investigație care vizează apropiați ai lui Donald Trump suspectați că au avut contacte cu Rusia privind ingerințele în scrutinul prezidențial desfășurat în 2016 în Statele Unite. Această anchetă a fost inițiată în mod tacit în iulie 2016 și este subiectul unor dezbateri internse la Washington. Nu este clar cum va fi afectată investigația de măsura demiterii lui James Comey.
Pe 20 martie, James Comey anunța că Biroul Federal de Investigații efectuează o anchetă în cazul presupuselor legături între echipa de campanie a lui Donald Trump, devenit președinte al SUA, și oficiali ruși. „Acest lucru include investigarea caracterului legăturilor între persoane asociate campaniei lui Donald Trump și Administrația Rusiei și dacă a existat vreo coordonare între campanie și eforturile Rusiei”, afirma James Comey, în martie, în cursul audierilor în Comisia pentru Informații a Camerei Reprezentanților. Michael Flynn a demisionat în februarie din funcția de consilier prezidențial pentru Siguranță Națională după ce au apărut informații că ar fi comunicat cu oficiali din Rusia în campania electorală. La rândul său, Jess Sessions, secretarul american al Justiției, este acuzat că ar fi comunicat cu oficiali ruși.