Pavel Durov, co-fondatorul și directorul rețelei online Telegram, a evocat, imediat după ce a fost reținut în Franța, conexiuni cu președintele Emmanuel Macron și a încercat să îl contacteze pe un alt antreprenor pentru a-i transmite un mesaj liderului de la Palatul Élysée, afirmă surse judiciare.
Imediat după ce a fost reținut la Paris, Pavel Durov a cerut să ia legătura cu Xavier Niel, fondatorul grupului de telecomunicații Iliad, a declarat un oficial judiciar citat, sub protecția anonimatului, de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Figaro. Conform sursei citate, Durov voia să îi transmită președintelui că a fost reținut. Xavier Niel este unul dintre apropiații președintelui Emmanuel Macron.
De altfel, potrivit altei surse, Pavel Dourov a evocat, în detenție, legături cu președintele Franței, cu care a luat masa în 2018.
Administrația Vladimir Putin a cerut, joi, Franței să evite transformarea în ”persecuție politică” a investigației care îl vizează pe Pavel Durov, co-fondatorul și directorul platformei online Telegram.
”Ideea centrală ar fi, în mod evident, ca ceea ce se întâmplă în Franța să nu se transforme în persecuție politică. Știm că președintele Franței a negat orice legătură cu acest caz, dar, pe de altă parte, au fost formulate anumite acuzații. Vedem ce se va întâmpla”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.
Pavel Durov, co-fondatorul și directorul platformei online Telegram, a fost eliberat și plasat sub control judiciar, miercuri seară, după ce a fost inculpat de un tribunal din Paris, având interdicția de a părăsi teritoriul Franței.
Un judecător de instrucție a admis 12 capete de acuzare în cazul lui Pavel Durov.
”Acuzațiile se referă la complicitate pentru permiterea tranzacțiilor ilicite, prin administrarea unei platforme online, refuzul de a le comunica autorităților abilitate informații sau documente pentru realizarea interceptărilor legale, complicitate la difuzarea unor imagini pornografice cu minori, asociere în vederea comiterii de infracțiuni și spălare de bani”, a anunțat Parchetul din Paris, conform cotidianului Le Monde.
Pavel Durov a fost plasat sub control judiciar, prin achitarea unei cauțiuni de cinci milioane de euro, și are interdicția de a părăsi teritoriul Franței. Mandatul de reținere expirase miercuri după-amiază, iar Pavel Durov a fost audiat câteva ore de un judecător de instrucție. Pavel Durov, co-fondatorul și directorul platformei de mesagerie Telegram, a fost reținut săptămâna trecută pentru infracțiuni asociate criminalității organizate. Procurorii francezi îi reproșează că nu a acționat pentru oprirea difuzării conținutului cu caracter infracțional pe platforma Telegram, care are peste 900 de milioane de utilizatori.
Președintele Emmanuel Macron a luat masa cu Pavel Durov în anul 2018 și a încercat să îl convingă pe co-fondatorul platformei Telegram să mute sediul central al companiei în Franța, au afirmat surse citate de publicația The Wall Street Journal.
Macron a dat asigurări că arestarea lui Pavel Durov nu este de natură politică.
”Arestarea sa nu este în niciun caz o decizie politică. Franța rămâne atașată libertății de exprimare și de comunicare. Arestarea directorului Telegram pe teritoriul Franței a avut loc în cadrul unei investigații judiciare aflate în curs. Deciziile le aparțin judecătorilor”, a subliniat Emmanuel Macron.
Kremlinul a admis că acuzațiile împotriva lui Pavel Durov sunt ”foarte grave”, dar a avertizat că autoritățile franceze vor trebui să prezinte dovezi temeinice pentru a-l condamna pe co-fondatorul și directorul Telegram.
”În caz contrar, va fi doar o altă încercare de a limita libertatea de exprimare”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.
”În spatele arestării se află Washingtonul, care vrea extinderea controlului asupra rețelei Telegram înaintea alegerilor din noiembrie. Telegram este una dintre puținele platforme online mari care nu se află sub influența Statelor Unite. Spionarea persoanelor prin intermediul rețelelor de socializare online, inclusiv prin amenințări, reprezintă metode tradiționale ale Washingtonului de control politic și de influență externă”, a acuzat, la rândul său, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.
Foto: Profimedia
Citește și:
Oficial UE: Ucraina ar putea fi forțată să inițieze NEGOCIERI cu Rusia înaintea alegerilor din SUA