Discursul lui Donald Trump după caucusul din Iowa
This browser does not support the video element.
Senatorul Ted Cruz din Texas a obținut o victorie în caucasurile republicane din Iowa, în primul scrutin pentru obținerea învestiturii partidului său în vederea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, relatează BBC News online.
„Această (luni) seara reprezintă o victorie pentru conservatorii curajoși”, a declarat el în aplauzele asistenței, criticând dur Washingtonul, grupurile de lobby și presa.
Cruz a obținut 28% din voturile republicanilor, înfrângându-și rivalul, pe fostul favorit Donald Trump, dar și pe Marco Rubio.
Numărarea voturilor în tabăra democrată continua, iar unele publicații americane au anunțat deja „egalitate”.
După numărarea a 95% din voturi, favorita Hillary Clinton și „democratul socialist” cum își spune senatorul din Vermont Bernie Sanders, în vârstă de 74 de ani, erau la o distanță de mai puțin de un procent.
Clinton s-a adresat susținătorilor ei, dar fără să revendice în mod explicit o victorie.
Sanders, care a vorbit la scurt timp după aceea, a declarat că „rezultatele sunt necunescute încă, dar se pare că suntem la egalitate”.
Tabăra republicană a fost scutită de o asemnea ambiguitate. Cruz a obținut o victorie triumfală, după lunile pe care le-a petrecut străbătând statul pentru a-i mobiliza pe conservatorii și liderii evanghelici influenți care-l susțin.
Senatorul în vârstă de 45 de ani, considerat un adevărat „ghimpe” în coasta partidului său, își savura victoria pe muzică country, la mitingul său de la Des Moines.
„Iowa a transmis mesajul că nominalizatul republican și viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi ales de către presă, nu va fi ales de către establishmentul de la Washington”, a declarat el.
„Această (marți) seara reprezintă o victorie pentru conservatorii curajoși din întregul (stat) Iowa și din toată această națiune măreață”, a adăugat el.
Trump l-a felicitat pe senatorul din Texas și a spus că este „onorat” de poziția secundă.
Rubio, care a luptat să câștige teren în ultimele luni, a obținut un rezultat cu mult mai bun decât se aștepta, și s-a clasat al treilea – cu doar un punct procentual în urma lui Trup.
Între timp, doi candidați părăsesc cursa.
Surse apropiate democratului Martin O’Malley, un fost guvernator al statului Maryland, au declarat pentru BBC că acesta își va suspenda campania, iar în cursa democrată vor mai rămâne doar doi candidați.
În tabăra republicanilor, Mike Huckabee, un fost guvernator al statului Arkansas, a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter că își va suspenda campania.
În Iowa este folosit un sistem electoral neobișnuit, numit „caucus”. Oamenii se adună în case private, școli și alte clădiri publici în tot statul.
Alegătorii democrați se împart în grupuri, în funcție de candidatul preferat, în timp ce caucusurile republicane seamănă mai degrabă cu un scrutin tradițional.
În următoarele luni, celelalte 49 de state și teritoriile americane vor vota candidatul partidului în alegerile prezidențiale.
Câte un singur candidat la președinție din partea fiecărui partid urmează să se contureze către vară.
În noiembrie, americanii își vor alege viitorul președinte. El sau ea va prelua funcția în ianuarie 2017.