Discuții între comandanții militari din SUA și China, în eforturile de reducere a tensiunilor bilaterale
Președintele Statului Major Interarme din SUA, generalul Charles Q. Brown, a avut joi o discuție prin videoconferință cu șeful armatei chineze, Liu Zhenli, în cadrul eforturilor Washingtonului și Beijingului de gestionare în mod responsabil a competiției, fiind abordate inclusiv subiecte internaționale și regionale.
”Președintele Statului Major Interarme din SUA, generalul C.Q. Brown, a vorbit astăzi, prin videoconferință, cu generalul Liu Zhenli, șeful Statului Major al Armatei Populare de Eliberare din China. A fost prima discuție de la instalarea în funcție a generalului Brown”, anunță Jereal Dorsey, purtătorul de cuvânt al Statului Major Interarme din SUA.
Generalul Charles Q. Brown a evocat ”importanța colaborării pentru gestionarea în mod responsabil a competiției” dintre SUA și China, subliniind că liniile directe de comunicații trebuie menținute ”pentru evitarea interpretărilor greșite” și pentru ”reducerea probabilității neînțelegerilor”. Pe agenda discuțiilor au figurat ”teme de securitate” de importanță ”globală și regională”.
Președinții Joe Biden și Xi Jinping au stabilit, luna trecută, reluarea contactelor militare, care fuseseră suspendate din cauza disputelor privind Taiwanul și în contextul interceptării unor baloane chineze în spațiul aerian american.
Joe Biden s-a întâlnit cu președintele Chinei în noiembrie, cu ocazia Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), desfășurat în orașul american San Francisco. Președintele SUA a pledat pentru evitarea unei situații în care competiția bilaterală ar degenera spre un conflict, în timp ce liderul de la Beijing a propus evitarea protecționismului și avansarea relațiilor bilaterale.
Washingtonul speră că Beijingul va acționa pentru a-l convinge pe președintele rus, Vladimir Putin, să oprească invazia militară în Ucraina. De asemenea, Statele Unite așteaptă din partea Chinei o poziție care să favorizeze evitarea escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu, în contextul conflictului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas.
Relațiile dintre SUA și China sunt afectate de o serie de dispute politice, militare și comerciale. Washingtonul este nemulțumit de practicile comerciale chineze și de activitățile militare din Marea Chinei de Sud și din Marea Chinei de Est, în timp ce Beijingul denunță restricțiile comerciale aplicate de SUA și relațiile cu Administrația separatistă din Taiwan.
Foto: Profimedia
Citește și: