Discuțiile între Londra și Bruxelles continuă. Barnier: Există în continuare neînțelegeri
Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană referitoare la relațiile dintre Londra și Bruxelles după 31 decembrie continuă luni, prin videoconferință.
Potrivit Reuters, discuțiile se vor axa pe cotele de pescuit și legislația privind concurența, inclusiv ajutoarele de stat.
Discuțiile față în față au fost suspendate săptămâna trecută după ce un membru al delegației europene a fost diagnosticat cu COVID-19 și vor fi reluate la Londra „atunci când va fi sigur”, a declarat o sursă din cadrul negocierilor pentru Reuters, sub protecția anonimatului.
Potrivit unei alte surse, un oficial european, cele două subiecte discutate începând de luni reprezintă cele mai mari neînțelegeri între Londra și Bruxelles, iar ajungerea la o înțelegere cu privire la acestea este crucială pentru semnarea unui eventual acord privind comerțul între Blocul comunitar și Marea Britanie după 31 decembrie, dată la care expiră perioada de tranziție post-Brexit.
Un alt oficial european a atras atenția că renegocierea anuală a cotelor de pescuit, propusă de Marea Britanie, este inacceptabilă pentru Uniunea Europeană. Domeniul este unul foarte sensibil, în special pentru Franța, notează Reuters.
Michel Barnier: Există în continuare neînțelegeri
Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat luni că există în continuare „divergențe fundamentale” între Bruxelles și Londra în cadrul negocierilor, dar că cele două părți depun toate eforturile pentru a ajunge la un acord.
„După discuțiile de ordin tehnic de la finalul săptămânii, negocierile vor continua online astăzi (luni, n. red.). Timpul este scurt. Există încă divergențe fundamentale, dar continuăm să lucrăm intens pentru a ajunge la un acord”, a spus Barnier.
Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.
Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile comerciale de după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.
Anunțul a fost făcut miercuri de către ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Alok Sharma, care a atras însă atenția că Blocul comunitar trebuie să înțeleagă că acum Marea Britanie este o națiune suverană și trebuie să o trateze ca atare.