Discuțiile privind acordul UE-Canada continuă: „Ar trebui semnat săptămâna viitoare”. Cum pot scăpa românii de viză
„Sunt foarte optimist că putem rezolva problemele pe care le avem în interiorul Uniunii Europene”, a spus Schulz, în urma unei întâlniri cu ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland, și înaintea discuțiilor cu premierul Valoniei, Paul Magnette.
„Sperăm foarte mult, sper foarte mult, că mă voi putea întoarcea aici în câteva zile cu premierul meu (n.r. Justin Trudeau) și că vom putea, așa cum am plănuit, să semnăm acest acord cu Europa pe data de 27”, a spus la rândul său, Chrystia Freeland.
Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA) ar trebui semnat joi, dacă se obține aprobarea Guvernului din regiunea Wallonia.
Anterior, Martin Schulz scria pe Twitter că UE dorește noi discuții privind acordul CETA cu statul canadian și cu Guvernul regiunii belgiene Wallonia. Acesta anunța că uma să aibă discuții cu ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland și cu premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette.
„Nu putem să ne oprim pe ultima sută de metri”, a scria Martin Schulz pe pagina sa de Twitter.
Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din rațiuni de ordin social și ecologic, iar reuniunea extraordinară desfășurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reușit depășirea impasului, discuțiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziție de compromis pentru a se depăși opoziția regiunii belgiene Wallonia față de Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.
După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopții, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua vineri. „Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopții și vineri dimineață. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părți ale lumii”, a atras atenția Juncker.
Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanții speciale privind protecția datelor private, amendamente la drepturile pe piața muncii, la serviciile generale, la licitațiile publice, în domeniul asigurărilor sociale și generale. Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară au fost insuficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităților regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.