Informații privind avioane furate au fost transmise administrației americane în ultimele două săptămâni și includ o avertizare că una sau mai multe dintre aceste aeronave ar putea fi folosite într-un atac, la comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2001 de la New York și Washington, au declarat oficiali americani, citați de publicația electronică Washington Free Beacon.
Oficialii au afirmat că agențiile de informații americane nu au confirmat încă furtul de avioane după preluarea controlului asupra aeroportului internațional din Tripoli la sfârșitul lui august de către islamiști și încearcă să localizeze toate aeronavele deținute de două companii aeriene de stat din Libia, pe fondul deteriorării situației din țară.
Flota companiei de stat Libyan Airlines includea până în această vară 14 avioane de pasageri și cargo, respectiv șapte Airbus 320, un Airbus 330, două avioane franceze ATR-42 echipate cu motoare turbo-propulsoare și patru Bombardier CJR-900s. Compania libiană Afriqiyah Airways avea o flotă formată din 13 avioane, respectiv trei Airbus 319, șapte Airbus 320, două Airbus 330 și un Airbus 340.
Avioanele ar fi fost furate la sfârșitul lui august, după preluarea controlului aeroportului din Tripoli. Televiziunea Al-Jazeera a anunțat atunci că serviciile de informații occidentale au avertizat în legătură cu amenințarea teroristă în regiune venită din partea a 11 avioane comerciale furate. Ca răspuns, Tunisia a întrerupt zborurile provenind de pe aeroporturile libiene Tripoli, Sirte și Misrata de teamă că acestea ar putea fi folosite în misiuni sinucigașe. Guvernul egiptean a suspendat, de asemenea, zborurile către și dinspre Libia.
Forțele militare din Africa de Nord, inclusiv cele din Maroc, Algeria, Tunisia și Egipt au fost plasate în alertă ca urmare a avertizărilor cu privire la avioanele furate.
Abderrahmane Mekkaoui, un expert militar marocan, a declarat pentru postul de televiziune Al-Jazeera că alerta privind avioanele furate a fost preventivă și acoperă o zonă cuprinsă între Cairo și Lagos (Nigeria). Mekkaoui a declarat că avioanele sunt acum în posesia unei grupări numite Masked Men Brigade care a fost desemnată organizație teroristă de către Departamentul de Stat american în decembrie. Aceasta are legături cu Al-Qaida și Ansar al-Sharia, gruparea care s-a aflat în spatele atacului terorist de la Benghazi, la 11 septembrie 2012.
Mekkaoui susține că „informații credibile” oferite statelor din regiunea arată că Masked Men Brigade „plănuiește să folosească avioane în atacuri într-un stat din Maghreb” la 11 septembrie.