Mai mulți ambasadori din țări membre NATO, inclusiv din Statele Unite, au mers luni în Parlamentul Ungariei, insistând pentru accelerarea procedurilor de ratificare a admiterii Suediei în Alianța Nord-Atlantică, dar coaliția care susține Guvernul Viktor Orban cere negocieri cu premierul suedez, insistând pentru vizita acestuia la Budapesta.
Opoziția din Ungaria convocat o sesiune specială a Parlamentului pentru ratificarea tratatului de admitere a Suediei în NATO, dar ședința a fost boicotată de formațiunea de centru-dreapta Fidesz, care insistă pentru discuții directe cu premierul suedez, Ulf Kristersson.
”Premierul Ungariei s-a angajat să convoace Parlamentul, îndemnându-l să acționeze la prima oportunitate, iar astăzi este o oportunitate. Așteptăm să vedem acest lucru, Ungaria trebuie să acționeze rapid”, a declarat David Pressman, ambasadorul SUA, citat de agenția Reuters.
Ungaria, care menține relații strânse cu Rusia, pare să amâne ratificarea admiterii Suediei în NATO. Finlanda și Suedia au decis să adere la NATO pe fondul preocupărilor generate de invazia rusă în Ucraina. Finlanda a devenit deja membră NATO, iar Ungaria este singura țară care nu a ratificat aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.
Guvernul Viktor Orban a denunțat constant criticile Suediei privind situația politică din Ungaria. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat vineri că ar fi ”corect” ca premierul Suediei să vină la Budapesta.
”Dacă aceasta este o temă importantă pentru suedezi, atunci premierul suedez va veni la Budapesta”, a comunicat luni grupul parlamentar Fidesz, precizând că tratatul privind integrarea țării în NATO va fi ratificat în sesiune normală, probabil la sfârșitul lunii februarie.
Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a exclus, săptămâna trecută, posibilitatea unei vizite la Budapesta. Deocamdată, Guvernul Suediei nu a avut nicio reacție la noile evoluții.
Foto: Profimedia
Citește și:
Atac asupra unei baze militare americane din Siria, ca RIPOSTĂ la bombardamentele efectuate de SUA